28
aug

Krachtig ego basis voor talentontwikkeling

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2632
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Waarom is de een wel in staat zijn talent succesvol te ontwikkelen en de ander niet? Die vraag houdt menig organisatie bezig nu talentontwikkeling de volle aandacht krijgt. Dit vanwege het potentieel om de productiviteit te verhogen tegen lage kosten. Het ei van Columbus in deze tijd zou je denken. Toch is die productiviteitsverhoging niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Niet al het talent maakt zijn belofte waar.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat naast talentontwikkeling ook een krachtig ego dient te worden ontwikkeld. En die stap wordt nogal eens overgeslagen.

Belang krachtig ego

Er is veel onbekendheid over het belang van een krachtig ego. Een krachtig ego zorgt ervoor dat iemand zich kan neerzetten, in zichzelf gelooft, zich kan ontplooien, zijn wilskracht gebruikt om zaken tot stand te brengen en deze bekrachtigt. Wanneer dat niet lukt, ontstaan er problemen. Een persoon voelt zich dan onzeker, is gemakkelijk beïnvloedbaar en te manipuleren, zegt niet op tijd nee, raakt teveel betrokken bij anderen of weet niet meer wat hij wil. Het talent komt dan nog niet tot volle ontwikkeling.

Voorbeeld krachtig ego

Piet is een coach die een groot empathisch vermogen heeft en hierdoor aanvoelt wat er bij mensen leeft. In het begin van Piets loopbaan, toen Piet zijn ego nog in ontwikkeling was, verviel hij vaak in de ouderrol om zijn klanten te helpen. Hij loste de problemen van zijn cliënten op, doordat hij aanvoelde waardoor de problemen waren ontstaan. Hij leerde zijn cliënten niet om zelf hun problemen op te lossen. Ze werden hierdoor niet echt geholpen, maar het bevredigde zijn behoefte om onmisbaar te zijn. Toen Piet in de loop van zijn carrière een krachtig ego ontwikkelde, verdween die behoefte om nodig te zijn. Nu leert Piet zijn cliënten hoe ze zelf hun problemen op kunnen lossen. Piets empathie helpt hem nu om te checken of zijn klanten hun gevoelens goed weten te verwoorden, waardoor ze groeien en onafhankelijker worden. Door zijn krachtig ego kunnen klanten hem niet meer verleiden om hun problemen op te lossen. Hij is nu sterk genoeg om ze op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen voor het oplossen van hun problemen en Piet is daardoor effectiever.

Slechte naam ego

Het ego heeft de laatste jaren een slechte naam gekregen door onder meer excessen in de financiële wereld. Maar juist deze excessen ontstaan door een zwak ego en niet door een krachtig ego. Het zijn juist mensen met een zwak ego die vaak egoïstisch gedrag vertonen en niet de mensen met een krachtig ego. Deze misvatting zorgt er vaak voor dat mensen weerstand voelen om hun ego te ontwikkelen. Ze denken dan al snel dat ze egoïstisch zijn. Dat komt omdat mensen met een zwak ego anderen al snel als egoïstisch bestempelen omdat ze zelf niet in staat zijn om hun grenzen en behoeftes goed aan te geven.

Co-creatie

Wil talent effectief ontwikkeld worden, dan is een krachtig ego als basis onontbeerlijk. Dit geldt eveneens voor co-creatie. Zonder een krachtig ego is co-creatie niet mogelijk. En dat zijn twee zaken die bedrijven hard nodig hebben om te kunnen blijven voortbestaan.

Conclusie

Wil talentontwikkeling succesvol worden toegepast om de productiviteit te verhogen, dan zal naast aandacht voor talent ook aandacht voor het vormen van een krachtig ego nodig zijn. Een krachtig ego zorgt voor een veilig innerlijke ruimte waarbinnen talent tot bloei kan komen.

Waardeer dit blogbericht:
0

Ik ben (1964) geboren in Friesland en sinds 1990 wonend en werkzaam in de Randstad. Wat ik graag doe is op zoek gaan naar de essentie. Die behoefte zet ik speciaal in voor mijn ontdekkingstocht naar wat mensen in hun kracht zet. Inmiddels duurt deze ontdekkingstocht al meer dan 25 jaar en heeft mij geleerd dat succes om 2 dingen draait. Bewust wording van je levensdoel (missie) en van je talenten. Combineer je deze beide drijfveren dan wordt je succesvol. Zowel zakelijk als privé. Met succes bedoel ik dat je een leven leidt die bij je past.

Reacties