21
nov

Beschikt jouw bedrijf over het talent voor de toekomst?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2339
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Beschikt jouw organisatie over voldoende talentvolle medewerkers? Veel werkgevers hebben geen idee – en dat is jammer. Want als ze geen antwoord kunnen geven op bovenstaande vraag, kunnen ze ook niet goed vooruitdenken.

 Deze blog verscheen eerder op inspireertbeterondernemen.nl

De reden: werkgevers moeten niet alleen vaststellen of hun personeelsbestand voldoet aan de eisen van 2017, maar ook aan die van de toekomst. Lastig, want welke competenties zijn in de toekomst belangrijk?

Headhunter Ralf Knegtmans voorspelt in zijn boek Agile Talent dat organisaties hun producten en diensten steeds sneller aan de wensen van de klant moeten kunnen aanpassen. Daarom verwachten ze een dergelijke flexibiliteit in de toekomst ook van hun medewerkers. Werkgevers moeten zich niet blindstaren op IQ of specifieke vaardigheden. Een veel betere voorspeller van succes is namelijk agility. Maar wat is agility dan?

Flexibel denken

Agility valt niet gemakkelijk te definiëren. Haring, Shankar en Hofkes (2016) benadrukken dat het gaat om twee vaardigheden:

  • het vermogen om in nieuwe omstandigheden snel nieuw, effectief gedrag aan te leren;

  • een situatie kunnen benaderen vanuit verschillende invalshoeken.

Net zo belangrijk is iets dat je zou kunnen benoemen als ‘flexibel denken.’ Talenten van de toekomst herkennen patronen in de ene situatie en kunnen die toepassen in een situatie die nieuw voor hen is. Zij zijn nieuwsgierig en streven naar nieuwe ervaringen. Nog een kenmerk: ze zoeken voortdurend manieren om het eigen functioneren te verbeteren.

Talenten van de toekomst herkennen patronen in de ene situatie en kunnen die toepassen in een situatie die nieuw voor hen is Deel op twitter

Verder kijken dan alleen werk

Hoe kun je nagaan of jouw organisatie deze agile mensen in huis heeft? Daarvoor moet je als leidinggevende in staat zijn om zonder oordeel naar je personeel te kijken. En dan niet alleen tijdens de uren die mensen achter hun bureau zitten, maar ook in hun vrije tijd. Welke talenten zetten die medewerkers daar in? Kun je zien dat ze geboeid zijn door complexe vraagstukken? En vooral: zijn ze wel of niet in staat om kennis uit de ene situatie over te plaatsen naar een taak waar ze nog geen ervaring mee hebben? Let ook op of ze het verlangen hebben zich te ontwikkelen. Kijk of je medewerkers voortdurend op zoek zijn naar feedback. Of ze proberen te leren van hun fouten en elkaar helpen beter te presteren.

Wat voor talent heb jij nú in huis?

Beschikt jouw bedrijf over het talent voor de toekomst? De meeste bedrijven zullen deze vraag niet kunnen beantwoorden. Sterker nog, laat in de bovenstaande vraag dat ‘voor de toekomst’ weg en de onzekerheid blijft bestaan. Kijk naar het onderzoek ‘Jong talent naar de Top’ dat arbeidsbemiddelaar ASA hield onder 275 werkgevers. Maar liefst 52% van hen kon niets zeggen over het talent dat zij in huis hadden – op dat moment zelf. Talentontwikkeling binnen de organisatie had eenvoudigweg niet voldoende prioriteit.

 

Waardeer dit blogbericht:

Over Inspireert Beter Ondernemen – een initiatief van AFAS


Inspireert Beter Ondernemen is een platform waarop je dagelijks je portie inspirerende content vindt. Naast waardevolle artikelen, blogs en video’s, ook aandacht voor praktische tips & tricks waar je direct mee aan de slag kan. Onze onderwerpen raken specifiek de dagelijkse praktijk van financieel professionals, het HR management en accountants.

Reacties