26
aug

De Toekomst van HR deel 20 - Van HRM naar HCF (minder vergaderingen, meer Yammer!)

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3073
  • 2 reacties
  • Afdrukken

Hoe kunnen HR managers veranderd worden in Human Community Facilitators? De laatste maanden hebben we geĆ«xperimenteerd met Facebook en Yammer om communities in onze organisatie te faciliteren. Voorbeelden: een ontwerpteam voor een nieuw high potential programma gebruikt Yammer als hun belangrijkste communicatie- en samenwerkingsplatform. 

Alle deelnemers in een internationaal senior leiderschapsprogramma zijn verbonden via Yammer en werken in virtuele teams. Ze gebruiken Yammer om informatie uit te wisselen en om samen te werken. De ontwerpers van een nieuwe learning app gebruiken Yammer om hun ervaringen te delen en geven feedback op de beta versie van de app. Hoewel het nog vroeg is, ben ik erg positief over de mogelijkheden. Enkele eerste observaties.

  1. Er lijkt minder behoefte te zijn aan bijeenkomsten. De informatie stroomt vrij heen en weer en alle deelnemers in de community kunnen volgen wat er gebeurt. We moeten meer gebruik maken van dit soort 'serial meetings'. Waar je in een fysieke bijeenkomst van een uur alle onderwerpen behandelt, kan een Yammer meeting dagen duren, maar met minder tijd per deelnemer. In een Yammer meeting kun je reageren op momenten dat het jou uitkomt. Als je ziet hoeveel tijd er verloren gaat met het organiseren van een conference call met mensen uit de hele wereld, dan moeten we veel tijd kunnen besparen (en dus versnellen) door op een slimme manier gebruik maken van Yammer. Fysieke en virtuele real-time meetings zullen nodig blijven, maar we kunnen ze op een betere manier inzetten als we ze combineren met actief gebruik van sociale interne netwerk tools.
  2. Yammer is een stuk leuker dan e-mail. Een foto of link delen is makkelijk en de drempel is erg laag. Het geven van 'likes' aan een bericht van anderen is makkelijk en het voelt goed om een 'like' te krijgen.
  3. De drempel om deel te nemen is laag. In een bijeenkomst is er altijd een pik-orde. In een gesprek op Yammer is het makkelijker om deel te nemen en kunnen er dus meer mensen input leveren.
  4. Het helpt om een whizzkid in de buurt te hebben die nieuwkomers kan helpen met het wennen aan de nieuwe manier van werken.
  5. Hr kan zijn impact vergroten als we onze online facilitation skills vergroten. Communities hebben vroege en late adapters. Sommige mensen starten snel met bijdragen, anderen kijken toe en zijn terughoudend met deelnemen. HR kan faciliteren door relevante informatie te plaatsen of door vragen te stellen en dialoog te stimuleren.
  6. Mijn leven als programmamanager is makkelijker geworden. Via het netwerk kan ik in contact blijven met alle teams, zelfs al reis ik het grootste deel van mijn tijd. Het gevaar is micro- management en te veel interventies. Ik kan alle gesprekken en brainstorms volgen en soms spring ik daar te vroeg tussen.

Ik weet zeker dat we veel kunnen leren van mensen die verder zijn in de leercurve. Verhalen van anderen zijn altijd welkom! Wordt vervolgd, we zijn onderweg.

Deze blog post is een vertaling van de blog post 'The Future of HR, part 20: From HRM to HCF (less meetings, more Yammer!)', op 13 april 2013 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Michael Voeten.

Waardeer dit blogbericht:

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties