10
aug

Yurigate

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3140
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Als niet de medailleoogst maar de troosteloze afgang van een sporter het meest besproken nieuws is, dan gaat er in de beeldvorming rond TeamNL iets heel erg mis. Hoe kan dit, met zoveel Olympisch ervaring aan boord, en hoe kun je het voorkomen?

Natuurlijk, ook voor een Chef de Mission is het een evenwichtsoefening als een van je medaillekandidaten de huisregels aan z´n laars lapt en de wereld meekijkt. Wat is er precies gebeurd? Moet ik ingrijpen of niet? Welke sanctie is redelijk? Hoe vertel ik het de buitenwereld, zonder de balans te verliezen tussen Olympische waarden en de reputatie van de sporter? Hoe vind ik de juiste woorden en geef ik niet te veel, maar ook niet te weinig informatie?

Perceptie is waarheid

Dit lastige dilemma biedt een verleidelijke optie: de 'veilige' route. Om de rust in team te bewaren, beperken we ons tot de hoognodige informatie en geven we Van Gelder de ruimte om na thuiskomst zijn eigen verhaal te vertellen. Het compromis als ideale beslechting van het publicitaire pleit. Aardig bedacht, dat wel, maar in de praktijk een grove onderschatting van het Olympisch vergrootglas. Wie hier de confrontatie met de media mijdt en denkt te kunnen volstaan met een korte dienstmededeling, creëert zelf alle ruimte voor interpretatie en speculatie. En construeert hiermee een 'waarheid' op basis van veronderstelde gebeurtenissen, oorzaken en gevolgen, die gelanceerd worden door derden op afstand, zonder kennis van feiten. Wilfried, Dione, Henri, Humberto, kom er maar in! Om over Twitter maar te zwijgen. Elke mening zijn eigen uitlaatklep. Resultaat: een randzaak die uitgroeit tot Olympische proporties.

De vraag is of zowel het collectief belang als de sporter in kwestie hiermee gebaat is? Feit is dat zowel de waarden van NOCNSF als de integriteit van de sporter zwaar ter discussie staat en de beeldvorming kantelt naar een negatief oordeel. Een confrontatie met louter verliezers. Dat kan, lijkt me, niet de bedoeling zijn.

Hoe dan wel?

Hoe had het dan wel gemoeten? Crisiscommunicatie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vertel duidelijk, persoonlijk en met voldoende autoriteit (Maurits Hendriks, waar ben je?) wat er feitelijk is gebeurd, welke afweging je gemaakt hebt en waarom je tot het besluit gekomen bent. Breng het nieuws zo snel mogelijk en wacht geen halve dag met aanvullende informatie, want dan ben je gewoon te laat. Zeker als je in tijd achterloopt op het thuisland.

Neem de sporter in bescherming, bijvoorbeeld door hem hulp aan te bieden. Kortom, acteer proactief, blijf zo dicht mogelijk bij de waarheid, wees hard waar het moet en zacht waar het kan. Daarmee voorkom je een hoop publicitair gedoe en besteed je je energie aan wat er echt toe doet: medailles winnen.

De kunst van het confronteren

Meer weten over communicatie en hoe om te gaan met crises? Kom dan op 16 september naar de workshop van Marco Doeser.

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

Marco bemiddelt in particuliere en professionele conflicten en is specialist op het gebied van conflictmanagement. Vanuit dat perspectief adviseert hij organisaties op het gebied van interne communicatie, betrekkingen, verandering en reputatie.


Op 16 september as. geeft hij via de HRUniversity de kennissessie De kunst van het confronteren. Kijk hier als je hierover meer wilt weten.


linkedin hover 32