08
dec

Op welk gebied moet HR de komende jaren innoveren?

Geplaatst door op in HR Solutions
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2766
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Naar aanleiding van onze winactie voor het HR Solution Event, vroegen we de community op welk gebied HR echt moet innoveren. De antwoorden liepen uiteen, maar dat iedereen het ermee eens was dat HR hoe dan ook een nieuwe weg moest inslaan, was duidelijk.

Op basis van alle antwoorden hebben we aantal opmerkelijke overeenkomsten gezien. Er werd veel gezegd over een leven lang leren – iets wat er bij de oudere werknemers vaak nu aan schort. Daarnaast kwam uiteraard de noodzaak van het omarmen van technologie voorbij en dat er eens grondig moest worden gekeken naar oude vormen van contracten, arbeidsvoorwaarden en pensioenen. Toch zagen we, opvallend genoeg, drie hoofdthema’s die steeds terugkeerden.

HR & het voortouw nemen

HR loopt vaker dan ons lief is achter de feiten aan. Niet voorop, maar ergens halverwege. Of erger nog – bungelt achteraan. En daar moet verandering in komen. Dit is de kans voor HR om de voortrekkersrol te pakken. Want HR kan als geen ander verandering herkennen en inzetten. Zo merkt iemand op: ‘HR kan ruimte maken voor zelfsturing, heelheid en inclusieve organisaties. Het gaat niet meer om functies en beleid, maar om rollen en talenten. Ze hebben een voortrekkersrol hierin! Realiteit is dat HR-adviseurs deze rol niet altijd willen of kunnen nemen. Als HR gaat bewegen in een grote organisatie, dan beweegt iedereen.’

De bedrijfscultuur is misschien wel van het allergrootste belang in een organisatie. Want: een slechte sfeer zorgt voor ongelukkige medewerkers, en dat zorgt op zijn beurt weer voor een lage productiviteit. Creëer als HR dan ook een bedrijf waarbij innovatie voorop staat en er ook daadwerkelijk ruimte voor is. ‘Om te innoveren is een cultuur nodig waarin iedereen een innovator mag zijn. HR moet het initiatief nemen bij het ontwikkelen van een innovatieve mindset en selecteren op creativiteit, verbeeldingskracht en lef. HR moet ook de rol nemen van aandrijfkracht en het proces op gang houden, mensen aanspreken en zorgen dat iedereen doet wat hij belooft. HR als regisseur van de innovatie’

HR & feedback

Beoordelingscycli, feedbackapps, 360-gradengesprekken: er bestaan ontelbaar veel tools en methodes om feedback aan teams of aan individuen in een organisatie te geven. Ook daar kan er volgens onze lezers wel wat veranderen. Hoe zit dat bijvoorbeeld met beoordelen binnen zelforganiserende teams, vraagt iemand zich af. En wordt het niet eens tijd dat een manager en een team elkaar op een open en eerlijke manier ondersteunen, waarbij groei voorop staat?

Toch blijkt dat de juiste tools hier nog niet voor te vinden zijn. Of in elk geval nog niet makkelijk genoeg. En hoe ga je bijvoorbeeld om met beloningen? Moet daar op individueel niveau naar gekeken worden, en moet dit altijd een geldbeloning zijn. Maar, zoals iemand terecht opmerkt, hoe weet je wie waar behoefte aan heeft als hier niet goed en vaak genoeg over gecommuniceerd wordt? Het roept meer vragen op dan antwoorden. Werk aan de winkel dus!

HR & samenwerken

Dat sommige organisaties nog moeite hebben met dingen zoals parttime werken of thuiswerken, is voor velen onbegrijpelijk. Het is de nieuwe realiteit. Toch schuilen er ook gevaren in deze ‘nieuwe’ manieren van werken. ‘Innovatie is meer en meer nodig in de manier van samenwerken. Parttime werken en werken op afstand zorgt voor meer afstand en minder interesse in elkaar op de werkvloer, dus het is belangrijker dan ooit te voren om innovatieve mogelijkheden te onderzoeken om betrokkenheid, vertrouwen, effectiviteit en efficiency in het samenwerken te behouden of terug te krijgen.’ Aan HR de schone taak om hier creatieve oplossingen in te bedenken. Hoe zorg je voor verbinding, als de afstand tussen mensen groter is dan ooit? Als het praatje bij het koffieapparaat verdwijnt?

Daarnaast zit die samenwerking ook in onderling samenwerken tussen afdelingen. Dat geldt voor alle afdelingen, óók degene die misschien op het eerste gezicht niet logisch lijken. Denk aan marketingafdelingen of zelfs sales. Maar ook de afdelingen met wie het zo logisch lijkt: ‘Door HRD eerder te betrekken bij (verander)vraagstukken van de organisatie, kunnen krachten gebundeld worden en impact vergroot worden en performance verbeterd.’

Opvallend is dus dat de innovatie niet zo zeer zit in de technologische ontwikkelingen. Ook al zijn deze onontkoombaar, het zit hem in veel meer. Tenslotte is uit onderzoek gebleken dat het grootste deel van de innovatie sociale innovatie is. Niet zo gek dus dat technologie ondersteunend is, maar niet de hoofdrol speelt. En sociale innovatie begint – waar anders – bij HR. Bij de afdeling die het meest gericht is op met mensen.

Ben jij het ermee eens? Zijn er andere gebieden waar HR echt een stapje vooruit kan doen? Of zijn we met z'n allen al goed bezig? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Beeld: Ross Findon // Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Innovatie Leren

Rachelle is binnen HRcommunity verantwoordelijk voor alle content. Ze redigeert en schrijft er op los. Ze creeërt content en onderhoudt contacten met de bloggers. Hiervoor heeft ze gewerkt als copywriter en redacteur. Ze heeft ervaring opgedaan in tijdschriftenland bij titels zoals JAN Magazine. Sinds begin 2017 zet ze haar eerste stapjes in HR-land. 


twitter-icon

Reacties