Meer innovatie en groei in je organisatie? Start een community!

De meeste communities die vanuit organisaties worden opgezet ontstaan vanuit marketing of sales, en hebben als doel leadgeneratie en meer omzet. De meest succesvolle communities zijn echter vaak degene die het belang van het individu en daarmee de toegevoegde waarde voor de deelnemer centraal hebben gezet. Geheel passend bij een wereld die steeds transparanter aan het worden is.
Het belang van het individu binnen je eigen organisatie centraal zetten zie je nog niet vaak. Gek eigenlijk, want er zijn veel initiatieven rondom employer branding, duurzame inzetbaarheid, retentie en happiness gaande. Allemaal onderwerpen die enorm geholpen kunnen worden door het concept van een community binnen je eigen organisatie neer te zetten. De medewerkers zijn het kapitaal van de organisatie, dus zet ze centraal en faciliteer verbinding en behoeftes. Je zal zien dat de resultante van je eigen medewerkerscommunity groei en innovatie is voor alle betrokken partijen!
Breder kader
Er zijn veel initiatieven die erop gericht zijn om medewerkers meer zelfstandig te laten werken. Neem bijvoorbeeld het concept van zelfsturende teams. Dat zie je steeds vaker en veelal bij meer kennisintensieve organisaties. In de basis gaat dit niet uit van de individuele behoeften van de deelnemer, maar veel organisaties zetten dit ook in om managementtijd te minimaliseren en daarmee kostenbesparing te realiseren. Ineens is er een zelfsturend team, maar als de organisatie eromheen niet veel anders is geworden, blijft het moeilijk voor de deelnemers van zo’n team om optimaal te functioneren.
Je moet dit in een breder kader zien. Het gaat veel meer over de mens binnen de gehele organisatie en dus de organisatiecultuur. Je wilt een cultuur creëren waarbinnen medewerkers weten wat ze wel of niet moeten doen. Wat ze alleen kunnen doen, wanneer ze verbinding moeten zoeken, van elkaar kunnen leren en met elkaar kunnen creëren. Op een manier waarop ze uiteindelijk in staat worden gesteld om als succesvol zelfsturend team te kunnen functioneren en veel meer.
Meer samenhang
Ongetwijfeld zijn er al deel-initiatieven binnen je eigen organisatie die goed werken en die je ook binnen een community-omgeving terug zou kunnen zien. Denk bijvoorbeeld aan cocreatie-tooling, socialmedia-achtige systemen voor binnen je organisatie, kennisdelingsbijeenkomsten, etc. Vaak zijn het echter initiatieven die op zichzelf staan en waar geen verbinding tussen is gemaakt, terwijl dat wel het resultaat zou kunnen verhogen.
Wanneer je vanuit het community-denken gaat kijken naar je organisatie wordt het ineens eenvoudiger om samenhang te zien tussen de diverse initiatieven en eventuele blind-spots te herkennen. Wat kan je nog meer doen om de interne klant (lees medewerker) centraal te zetten? Het uitgangspunt moet zijn dat iedereen in je organisatie er zit om met plezier en motivatie een bijdrage te leveren aan het succes van de klanten van het bedrijf, het bedrijf zelf en hun eigen carrière.
Here Comes Everybody
De titel van het boek ‘Here Comes Everybody' vond ik wel passend voor dit artikel. Al denk ik dat we nu kunnen zeggen ‘Everybody Is Here’. Dit boek is geschreven door Clay Shirky, die sinds 1996 gefascineerd is door de opkomst van internet. Hij is specialist op het gebied van sociale en economische effecten van internettechnologie. Hij is consultant-professor en schrijft met regelmaat voor Business 2.0, The New York Times, the Wall Street Journal, the Harvard Business Review en Wired.
Hij praat hierin over zaken als ‘me-first collaboration’ en ‘collective action’. In een meer individualistische wereld zoeken we met steeds meer mensen verbinding, mensen die we zelf interessant vinden. Met de juiste click op basis van interesse, passie of kennis werken we graag samen en gaan we samen aan de slag. Zelfstandig en toch als een team.
Nu is de tijd!
Soms heb je van die momenten, ‘tipping points’ worden ze wel genoemd, waar alle puzzelstukjes ineens in elkaar passen. Een markt van transparantie en duurzaamheid, medewerkers die grip willen hebben op hun eigen carrière en zelfstandig keuzes willen kunnen maken voor het bedrijf waar ze voor werken. Bedrijven die inzien dat zonder continu te innoveren je snel zal worden ingehaald. Technologie die het mogelijk maakt om zonder grote investeringen het individu in je organisatie centraal te zetten. Technologie die je faciliteert om initiatieven samenhang te geven in een breder kader, een one-stop-shop-gedachte. Technologie die je niet bepekt, want het gaat immers om het individu! Begin bij het individu binnen je organisatie vervolgens je strategische partners en bereid het uit met toeleveranciers, klanten, prospects, fans, et cetera.
Verandering is de nieuwe constante, dus hoe kan je ervoor zorgen dat je medewerkerspool optimaal kan samenwerken met elkaar, eventuele partners, leveranciers en klanten? Hoe kan je innovatie niet alleen stimuleren maar als onderdeel van je organisatie cultuur neerzetten? Allemaal vragen waar we samen een oplossing voor kunnen zoeken passend bij jouw business.