08
nov

Waarom is duurzame inzetbaarheid juist nu belangrijk?

Geplaatst door op in Duurzame Inzetbaarheid
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4576
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Aukje Nauta, organisatiepsycholoog en mede-eigenaar Factor Vijf, adviseert bedrijven op het gebied van loopbaanbeleid, arbeidsrelaties en employability. In deze functie wijst zij organisaties op het belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ook zorgt ze voor haar eigen duurzame inzetbaarheid, door steeds iets nieuws te proberen, zoals nu het schrijven van een roman. Wat kunnen we van haar verwachten tijdens de Beter Ondernemen Show bij AFAS Software op 16 november?

Deze blog verscheen eerder op Inspireert Beter Ondernemen

Waarom is duurzame inzetbaarheid juist op dit moment zo belangrijk?

De urgentie neemt toe door twee elkaar versterkende ontwikkelingen. We worden steeds ouder en moeten steeds langer doorwerken, terwijl technologische ontwikkelingen elkaar almaar sneller opvolgen. Dat betekent dat je dadelijk op je 60ste nog een carrièreswitch kunt maken. Werkgevers zitten echter in een context die daar totaal niet bij past: die willen niet meer investeren in iemand van 60 jaar. Bovendien: alle arbeidsmarktregelingen zijn nog niet ingesteld op onze langere levensduur. Voorspeld wordt dat van alle baby’s die nu geboren worden, in 2117 de helft nog leeft. De helft wordt dus 100 jaar of ouder. Als mensen dan hetzelfde pensioen willen hebben als nu, dan kunnen zij pas op hun 85ste stoppen met werken. We zullen medewerkers tijd, ruimte, geld en mogelijkheden moeten bieden om continu te leren. Werken en leren moeten steeds meer geïntegreerd worden.

Een interview met u had als kop ‘duurzame inzetbaarheid is een nachtmerrie’. Kunt u die titel toelichten?

Aan de term zelf heb ik een hekel. Die suggereert dat je een marionet bent die overal ingezet kan worden. Terwijl je grotendeels zelf verantwoordelijk bent voor je eigen duurzame inzetbaarheid en flexibiliteit. De term ‘duurzame inzetbaarheid’ is echt HR-jargon. Een betere omschrijving is ‘lekker werken, nu en straks’.

Kunnen wij alle snelle ontwikkelingen nog wel bijbenen?

Het gaat erom of mensen een fixed of flexible mindset hebben. Heb je het idee van jezelf dat je altijd zo blijft als je nu bent? Of blijf je flexibel en wendbaar? Ondernemers moeten op beide typen personen inspelen en van beide de valkuilen in de gaten houden. De een zegt overal ja tegen en loopt het risico het te druk te krijgen. De ander heeft meer stimulans nodig.

Reserveer een plekje voor mij!
Op 16 november organiseert AFAS een evenement waarin we je willen inspireren en concrete handvatten willen bieden rondom ‘Duurzame inzetbaarheid’. Wil jij hier gratis bij zijn?

Meld je aan via: https://www.afas.events/duurzame-inzetbaarheid

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Over Inspireert Beter Ondernemen – een initiatief van AFAS


Inspireert Beter Ondernemen is een platform waarop je dagelijks je portie inspirerende content vindt. Naast waardevolle artikelen, blogs en video’s, ook aandacht voor praktische tips & tricks waar je direct mee aan de slag kan. Onze onderwerpen raken specifiek de dagelijkse praktijk van financieel professionals, het HR management en accountants.

Reacties