06
nov

Mindfulness in organisaties: nut en noodzaak

Geplaatst door op in Duurzame Inzetbaarheid
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2192
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Organisaties zien graag hun professionals bevlogen en met plezier aan het werk. Directies, managers en HR-specialisten houden van teams die ook onder hoge druk effectief samenwerken, zodat de organisatie als geheel beter presteert: betere kwaliteit en hogere output, tevreden klanten en stakeholders, minder ziekteverzuim en burn-out, meer plezier en bevlogenheid. Mindfulness dient daarbij steeds vaker als een onmisbare schakel om veerkracht, vitaliteit, kwaliteit en innovatie te bevorderen.

Auteur: Wibo Koole

Alleen mindfulness?

Mindfulness betekent aandachtig zijn. Dat is een krachtige hulpbron bij het functioneren van medewerkers en teams in organisaties. Versteviging ervan betekent dat medewerkers niet langer aan stress ten onder gaan, maar beter kunnen floreren door effectieve gewoontes te ontwikkelen. Medewerkers en teams leren bewuste keuzes maken die tot betere uitkomsten leiden voor hun eigen gezondheid, voor hun collega’s en voor de klant.

In organisaties die vooroplopen zingen vier buzzwoorden rond: job crafting, bevlogenheid, teamwork en mindfulness. Niet alleen mindfulness, maar juist in de combinatie van mindfulness met teamwork, bevlogenheid en job crafting schuilen de antwoorden van hedendaagse uitdagingen voor organisaties en medewerkers.

Bevlogenheid en job crafting  

De werkdruk is nog steeds enorm hoog in veel organisaties. Nu de economie aantrekt zal dat niet minder worden, waardoor toename van verzuim op loer ligt. Hoe kun je als organisatie verzuim voorkomen en medewerkers aan boord houden? Wat kun je als medewerker zelf tegen verzuim doen?

Recent onderzoek wijst uit dat organisaties kunnen helpen verzuim tegen te gaan: geef medewerkers de ruimte om hun sterke kanten in te zetten. Dat kun je onder meer doen door job crafting: je baan zo invullen dat je sterke kanten beter tot hun recht komen.

Teamwerk en bloeiende medewerkers

Hoe kunnen teams op hun best presteren? Hoe overwinnen ze tegenslagen? Hoe maak je er samen het mooiste van? Hoe verbeteren organisaties steeds weer hun prestaties, terwijl ze ook zorgen voor het welzijn van hun werknemers? Hoe creëren we culturen waarin mensen tot bloei kunnen komen? Heel veel prangende vragen waarbij mindful leiderschap een onmisbaar hulpmiddel is!

Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden. De oorzaak daarvan ligt in defensief gedrag dat innovaties in de weg staat. Met behulp van een aantal eenvoudige principes kun je veerkrachtige teams creëren. Denk aan het zorgen voor psychologische veiligheid (falen mag!), teamleergedrag en mindful leiderschap.

Mindfulness based teamwerk 

Hoe kan mindfulness nou eigenlijk van nut zijn bij job crafting, bij het scheppen van voorwaarden voor opmerkzame teams en bij het creëren van een bloeiende organisatie? Natuurlijk door individuele medewerkers via mindfulnesstraining de mogelijkheid te geven hun sterke kanten te ontplooien. Maar ook door als team aan mindfulness te doen: simpele stappen zetten, praktisch en heel concreet. Breng teamveerkracht in kaart en ontwikkel de emotionele wendbaarheid van het team, zodat teamleden onderling effectiever communiceren.

Symposium

Laat je verbazen door de kracht en combinatie van bevlogenheid, job crafting, teamwork en mindfulness. Vier wereldwijde specialisten gaan hier vanuit hun eigen werkveld tijdens het HR-symposium op 27 november op in.

Steeds meer organisaties passen mindfulness toe en daarom organiseert het Centrum voor Mindfulness de eerste editie van dit symposium: vier lezingen, twee workshops en een boek cadeau. De lezingen worden gegeven door: Arnold Bakker, Michael West, Peter Oeij, Wibo Koole.

Ontdek op 27 november als HR-specialist, organisatieadviseur, coach of trainer de kansen van mindfulness in organisaties en zie hoe dat in de praktijk werkt.

Wil je meer weten over het symposium of je gelijk aanmelden? Dat kan via de website van het Centrum voor Mindfulness.

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties