26
okt

Duurzame inzetbaarheid: manage je brein

Geplaatst door op in Duurzame Inzetbaarheid
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3167
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Bij duurzame inzetbaarheid gaat het erom medewerkers mee laten groeien met de ontwikkelingen in de markt of sector. Het gaat erom medewerkers fit te houden en het gaat ook om te zorgen dat medewerkers meegaan in de ontwikkelingen van het bedrijf.

Ook in het geval een functie verdwijnt, kun je door bezig te gaan met duurzame inzetbaarheid zorgen dat medewerkers zelf kansen zien. Duurzame inzetbaarheid is dan ook een superbelangrijk thema voor bedrijven en vooral voor HRM. Hier liggen veel kansen, maar laten we eerlijk zijn: het is best ingewikkeld. In dit artikel geef ik je een aantal handvatten om, aan de hand van kennis van het brein, met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.  

Duurzame inzetbaarheid en het brein

Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek voorhanden dat aantoont dat als managers en bedrijven adequaat met het brein omgaan, medewerkers mentaal fitter blijven, medewerkers makkelijker eigen verantwoordelijkheid nemen, en ook met veel meer plezier naar hun werk gaan.

Het bijzondere aan breinkennis in de werkomgeving toepassen, is dat het zo eenvoudig is. Dat komt omdat het ‘is zoals het is’. Het brein werkt op een bepaalde manier. Deze manier is bij iedereen hetzelfde. Als je op een breingebaseerde manier met je mensen omgaat, zal de duurzame inzetbaarheid vanzelf gaan verhogen.

Een belangrijk principe bij duurzame inzetbaarheid is dat je je medewerkers graag in de groei-mindset wil hebben, en niet in de fixed mindset. Beide mindsets zitten in het brein en welk mindset je aanzet is te beïnvloeden.

Ik wil graag drie verschillende breingebaseerde manieren om de duurzame inzetbaarheid te verhogen toelichten: persoonlijke effectiviteit bevorderen, persoonlijk leiderschap ontwikkelen en managen van mensen op basis van het brein.

Persoonlijke effectiviteit

Onze prefrontale cortex, ook wel opperbrein genoemd,  is cruciaal voor duurzame inzetbaarheid.  Dit onderdeel van het brein is nodig om goed te plannen, na te denken, keuzes te maken, je aandacht te richten, et cetera. Er zijn eenvoudige technieken voorhanden om te zorgen dat mensen een fitter opperbrein hebben en houden. Je kunt denken aan frequente pauzes, stoppen met multitasken, en bezig zijn met vormen van aandacht training.  Door persoonlijke effectiviteit vanuit het brein aan te vliegen,  ervaar ik weinig weerstand omdat het wetenschappelijk onderbouwd is. Mensen gaan er als vanzelf mee aan de slag.

Persoonlijk leiderschap

Breingebaseerd persoonlijk leiderschap is de vaardigheid jezelf te leiden, opdat je in overeenstemming met je waarden voelt, denkt en handelt. Vanuit breingebaseerde persoonlijk leiderschap worden medewerkers verantwoordelijk voor het managen van hun eigen brein en dus voor hun eigen duurzame inzetbaarheid. Men kan zelf de switch maken van fixed mindset naar de groei-mindset. Met de groei-mindset is het eenvoudiger belemmeringen als kansen te zien.

Mensen managen

Managers hebben een grote verantwoordelijkheid om de breinen van de medewerkers in de groei-mindset te zetten. Dit kan je makkelijk beïnvloeden. Het is derhalve erg belangrijk dat managers kennis van het brein hebben zodat ze weten wat ze moeten doen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Kortom: HR(M) is bij uitstek de discipline die duurzame inzetbaarheid op de kaart kan zetten en kan vergroten. Kennis van het brein kan daar enorm bij helpen. 

Winactie
menselijk leiderschap boek Wil jij kans maken op een exemplaar van Menselijk Leiderschap en hier een recensie over schrijven? Stuur een e-mail met als onderwerp 'Winactie Menselijk Leiderschap' naar  
Waardeer dit blogbericht:
0

Guido de Valk  zijn loopbaan begonnen als huisarts en heeft vervolgens ruim tien jaar als manager in de zorg- en de overheidssector gewerkt. In 2008 heeft hij De Valk Leadership Company, dat focust op leiderschapstraining en ontwikkeling, opgericht. Vanuit een neurowetenschappelijke grondslag traint en spreekt hij om managers en professionals te inspireren zich te ontwikkelen tot leiders die passen bij deze tijd. Guido schreef eerder het boek Neuroleiderschap (longlist voor Managementboek van het Jaar 2016) en het recent verschenen boek Menselijk Leiderschap. Beide boeken zijn verschenen bij Futuro Uitgevers.

Reacties