29
sept

Zelfmanagement is meer dan timemanagement!

Geplaatst door op in Opinie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3633
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Deze maand kwam ik weer allerlei onderzoeken tegen dat het nieuwe werken niet succesvol is. Het geeft mensen stress, door verminderde controle lopen de minder gemotiveerde medewerkers de kantjes ervan af en mensen hebben minder persoonlijk contact en binding met elkaar. De oplossing ligt volgens mij in het inzicht hebben in je eigen waarden.

Keuzes zijn het probleem

Ik denk dat het nieuwe werken niet het probleem is, maar dat het maken van keuzes het probleem is. Het nieuwe werken vraagt veel van mensen op het gebied van zelfmanagement. Ook thuis moeten we meer (zelf)managen. We krijgen tegenwoordig in drie maanden net zoveel informatie te verwerken als onze grootouders in hun hele leven. Je moet proactief, effectief en efficiƫnt je werk doen, het huishouden draaiende houden en ook nog voldoende tijd besteden aan partner, kinderen en je vrienden. Daarnaast ben je bezig met je persoonlijke ontwikkeling, sport je en leef je gezond. Op een bepaald moment gaat het wringen en ben je niet meer tevreden over hoe je je tijd doorbrengt. Het past allemaal niet meer en dit wil je niet meer zo. Vaak weten we wel wat we niet (meer) willen, maar wat dan wel en hoe dan?

Veel organisaties bieden hun mensen vervolgens een timemanagementcursus. Daar leer je allerlei praktische vaardigheden om beter te plannen en tijd over te houden, zoals:

 • prioriteiten stellen;
 • nee zeggen;
 • delegeren;
 • praktische tips & tricks voor outlook.

Waarden zijn de basis voor onze keuzes

Dit is een goede eerste stap, alleen hebben de meeste mensen helemaal geen timemanagementprobleem. Ze hebben een waardenprobleem en moeite met keuzes maken. Wat is nu het belangrijkst voor mij, wat drijft me? Als je dat niet weet, hoe kun je dan keuzes maken? Hoe kun je dan prioriteiten stellen? Waarden zijn de basis voor de criteria waarop wij beslissingen nemen. Zij zorgen voor de motivatie om bepaalde zaken juist aan te pakken en andere te vermijden.

Als verbondenheid een belangrijke waarde voor je is, kun je moeite hebben met het nieuwe werken en is het belangrijk om te kijken hoe je die waarde op je werk wel invulling kunt geven. Als groei en ontwikkeling belangrijk voor je zijn, kan het zijn dat een bepaalde relatie niet meer werkt, omdat het voor de ander minder belangrijk is.

In onze drukke maatschappij, waar we continu afgeleid worden door allerlei prikkels, nemen we weinig tijd om ons te bezinnen op onze waarden. Om te bekijken of belangrijke levensgebieden, zoals onze relaties, gezondheid, werk en de gezinssituatie nog wel in overeenstemming zijn met onze waarden. En dat is ook best lastig. Waarden functioneren namelijk ook nog eens op een diep en onbewust niveau en ze vereisen dus aardig wat onderzoek en zelfreflectie.

Iedere dag opnieuw word je uitgedaagd op jouw waarden:

 • Waar besteed je je tijd aan?
 • Wat weegt zwaarder?
 • Wat wil je bereiken?
 • Welke keuzes maak je?

En dat kunnen hele lastige keuzes zijn. Sommige keuzes betekenen verlies of afscheid nemen van iets of iemand. Maar hoe verder je van jouw waarden af leeft, hoe meer energie er weglekt. Hoe beter je in contact staat met jouw eigen waarden, hoe makkelijker het voor je is om keuzes te maken en je behoefte aan te geven. Bij e-office gebruiken we www.managementdrives.nl om inzicht te verschaffen in waarden van mensen. Dit geeft voor zowel individuen als organisaties handvatten om het nieuwe werken succesvol in te voeren.

Iedereen heeft 7x24 uur in een week. Ben jij tevreden over hoe je deze uren invult?

Bronnen

Managersonline: het nieuwe werken werkt niet voor alle werknemers
Gemeente.nu: het nieuwe werken doet weinig voor prestaties

Waardeer dit blogbericht:
0

Karen Frank is adviseur slim werken en vitaliteitmanagement. Karens passie ligt in het ondersteunen van organisaties en mensen bij het maken van bewuste keuzes rondom werk en vitaliteit. 'Alleen als je vitaal bent kan de creativiteit, kennis en het talent optimaal stromen met als resultaat meer energie, mentale veerkracht en (werk)geluk.'


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties