16
aug

Wat Bill Gates en mijn opa mij leren over geld en geluk

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3169
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Onlangs las ik twee opbeurende economieberichten in de krant die me ook nog eens op een positieve manier herinnerden aan mijn opa.

Geluk in geven

Het eerste bericht: Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad en rijkste Nederlander, gaat zijn geld tot sociaal kapitaal maken. Met de Goldschmeding Foundation wil hij iets terug doen voor de samenleving, die hem in staat stelde zo rijk te worden. Daarmee smeedt hij de cirkel rond. In ons land ging onder meer Joop van den Ende hem voor en in Amerika miljardairs als Mark Zuckerberg en Bill Gates. Op de site van givingpledge.org belooft een lange lijst rijken der aarde het grootste deel van hun vermogen aan de mensheid te schenken. Zo vinden ook deze succesvolle mensen geluk in het geven en in betekenis hebben voor de medemens.

Familiebedrijf als redders

De tweede kop: 'Familiebedrijven als redders in crisistijd'. Aanleiding is de overname van een aantal failliete beursgenoteerde bedrijf-onderdelen door Nederlandse familiebedrijven, zoals de La Place-winkels door Jumbo en de Manfield-winkels door Sacha. Waarom kunnen deze familiebedrijven dat in de huidige zware tijden? Volgens John Fentener van Vlissingen, van familiebedrijf SHV, zijn familiebedrijven zuiniger: ‘met eigen geld ga je voorzichtiger om’. De winst die beursgenoteerde bedrijven steeds moeten uitbetalen aan aandeelhouders kunnen families investeren in de lange termijn van hun bedrijf. ‘Familiebedrijven denken in generaties in plaats van in kwartalen’. Zowel eigenaren als werknemers voelen zich vaak sterker verbonden met 'hun' zaak; een grote waarde, die je niet zichtbaar maakt in accountantsrapporten.

Van krullenjongen tot ondernemer

In beide stukken zie ik dezelfde rode draad: verbondenheid. Dat doet mij deugd, als geluksman en als telg van een familiebedrijf. Het doet me dankbaar denken aan mijn voorouders. Mijn vader had samen met zijn broer een aannemersbedrijf in een Brabants dorp. De verbondenheid was vanzelfsprekend. Het leven van mijn ouders kende geen werk of privé. Alles liep door elkaar; wonen, werken, vrienden en zakenrelaties. Ons bedrijf was vervlochten met het dorp. Werknemers werkten er hun hele leven, van vader op zoon. Natuurlijk leende je voor het weekend spullen van de zaak en natuurlijk bracht je die maandag netjes terug. Vanzelfsprekend ondersteunde je activiteiten in het dorp. En had je zorg voor ‘je mensen’, want de metselaar van vrijdag was op zondag de midvoor van het elftal waar mijn vader keeper was. Na de wedstrijd buurtte je samen in het café. De verbindingen waren vanzelfsprekend.

En duurzaam denken? Die was er bij mijn vader ingeheid door zijn vader. Begonnen als ‘krullenjongen’ bij een timmerman had mijn opa het geschopt tot eigenaar van een klein bouwbedrijfje. Elke spijker telde. Alle kromgeslagen spijkers raapte hij op en bewaarde hij in een kist. Op zondag stond mijn opa eigenhandig die spijkers recht te slaan. Hierdoor zit de zuinigheid in mijn haarvaten.

Nee, neem dan het boek van Joris Luyendijk Dit kan niet waar zijn. Ik lees daarin hoe bankiers ongelimiteerd risico’s namen met andermans geld. Schouderophalend hanteerden deze mensen de term ‘OPM’. OPM? Dat betekent ‘other people’s money’. Oftewel: geen verbondenheid, dus ’who cares’? Gelukkig voor deze bankier zat mijn opa zaliger hier niet bij; die had subiet een hamer naar zijn kop geslingerd.

Als geluksman heb ik niets tegen geld. Dat zou te simpel zijn. Ik zie wel één grote valkuil van geld: het wordt vaak té belangrijk gemaakt als maatstaf en soms zelfs doel op zich. Dan gaan betekenis en verbinding, dus geluk, verloren.

Rijk zijn zonder geld

Wil je dat even voelen? Beantwoord dan deze vraag: Welke twee dingen in je leven zou je voor geen goud willen missen, al werd je ál het geld van de wereld geboden? Rijk besef toch? Wees er zuinig op!

Meer weten?

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

ik ben gefascineerd door de kracht van geluk; hoe positiviteit ons sociaal, productief en gezond maakt. Technologie maakt het delen (= vermenigvuldigen) van geluk sneller en krachtiger. Ik focus als Geluksman – na 30 jaar interactionisme als trainer, coach, spreker en consultant  nu volledig op onze missie ‘multiply happiness worldwide’. We gaan dé eenvoudigste formule ontdekken voor ‘purpose & positivity’, waarmee we wereldwijd organisaties, teams en mensen online helpen ‘to live their best lives’.


linkedin hover 32 twitter hover 32 facebook hover 32