15
apr

Thuiswerken? Alleen als het niet hoeft

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3702
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Je wekker gaat, je gaat naar je werk. Uren in de file staan, gezellig doen met collega's die niet altijd gezellig zijn en de hele dag doen alsof je super productief bent. Organisaties hebben hier de oplossing voor gevonden: thuiswerken. Maar vooral generatie Y heeft hier geen zin in.

Zonder de mogelijkheid tot thuiswerken kan je het als organisatie schudden, zo is ons jarenlang voorgehouden. In werkelijkheid kan je als organisatie heel goed zonder thuiswerken. Uit onderzoek van hr-consultancybureau Peperclip blijkt dat generatie Y vooral behoefte heeft aan een inspirerende werkomgeving en persoonlijk contact met collega's. Dat stimuleert de productiviteit. Mits ze op kantoor werken, zijn Y'ers juist heel productief.

De nog niet optimaal ontwikkelde tools voor communicatie op afstand versterken de kantoordrang van deze generatie. Skype en Google+ Hangout zijn handige communicatiemiddelen, maar zijn nog geen vervanging voor face-to-face contact.

Generatie Y werkt dus graag op kantoor of in een andere inspirerende omgeving, maar wil tegelijkertijd wel de mogelijkheid om af en toe thuis te werken. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is te verklaren vanuit de behoefte van generatie Y aan vrijheid, verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid.

Dus organisaties en werkgevers van de toekomst, opgelet. De mogelijkheid tot thuiswerken is lang zo gek nog niet. Belangrijker is echter de werkomgeving. As generatie Y'er wil ik werken in een inspirerende omgeving, wil ik moderne bedrijfsfaciliteiten én wil ik voldoende (goed uitziende) flexwerkplekken.

AFAS Software heeft Peperclip gevraagd om een onderzoek te doen naar de visie van generatie-Y op werk, HRM en e-HRM in de toekomst. 10 studenten Human Resources Management en 5 werkende leden van 'de grenzeloze generatie' gaven hun visie. Lees hier de whitepaper die zij geschreven hebben over Organiseren in 2023 en de Toekomst van E-HRM.
Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.

Reacties