27
aug

Stel dat Imtech het Investors in People raamwerk integraal had geïmplementeerd

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4245
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Maak je van de titel van de entry een vraag dan wordt het een hypothetische vraag: met name bij het onderzoek binnen het vakgebied Management kun je gepasseerde zaken/gebeurtenissen niet meer herhalen. Management is geen laboratoriumonderzoek. Soms zou je willen dat het dat toch was, zoals nu bij het faillissement van Imtech.

Dit is het derde deel van een serie vlogs en blogs van Willem Scheepers. Kijk hier naar de eerste en de tweede vlog.

Interessant is het om te weten dat een onderdeel van Imtech – Imtech Maintenance – gedurende langere tijd een Investor in People is geweest. In die periode besteedde onder meer de media site InstallMedia aandacht aan ‘Investor in People Imtech Maintenance’ in het artikel ‘Innovatie op het gebied van Human Resources’. Imtech was innovatief en daarbij paste het IiP Raamwerk uitstekend.

Op het moment dat men koos voor IiP stond Imtech Maintenance aan de vooravond van een integratie van drie tot dan toe zelfstandige onderhoudsorganisaties. Bart Uitendaal, vestigingsmanager IM te Amersfoort daarover:

'Mensen kwamen uit totaal verschillende culturen. Veel energie is en wordt gestoken in het realiseren van één cultuur. Uiteindelijk is na drie jaar de stapgezet om voor het ‘Investors in People’ certificaat op te gaan. (....)'

In het artikel vult Mildred Hulskamp, IM’s P&O functionaris, hem aan met:

'IiP gaat om communiceren, opleiden, borgen, om respect en het gaat om waarden. Eigenlijk hebben we dat allemaal wel maar we leggen de knoopjes niet.'

Dan komt ook Job Knoester, IM’s vestigingsmanager in Den Haag nog aan het woord:

'Belangrijk argument om met IiP aan de slag te gaan was dat we binnen Imtech hebben vastgesteld dat voor een lange termijn continuïteit ons personeelsbeleid naar een strategisch niveau diende te worden getild. We zien HRM daarbij als een strategische succesfactor, zonder dat kunnen we niet overleven.'

In de huidige situatie is die laatste constatering van Knoester natuurlijk macaber: ‘zonder Strategisch HRM overleven we niet’.

Imtech Maintenance is alweer enige tijd niet meer geaccrediteerd als IiP-er. Op hoger niveau had men blijkbaar andere plannen zoals dat wat curator Louis Deterink eerder deze week noemt:

'De explosieve groei door gefinancierde overnames en het aangaan van verlieslatende projecten.'

Niet alleen Strategisch HRM maar ook het daaraan gerelateerde IiP, paste daarin blijkbaar niet.

Stel dat Imtech het Investors in People Raamwerk integraal had geïmplementeerd

Uitendaal, Hulskamp en Koenders weten goed aan te geven waarom Imtech Maintenance koos voor IiP: – samenvoeging, – cultuurverandering, – continuïteit. Het zijn vergelijkbare redenen waarom andere Nederlandse organisaties zoals Geodis en Croon kiezen voor de erkenning als ‘Investor in People’.

Tot slot, meerdere partijen tonen interesse in (delen van) de Imtech organisatie. Eén daarvan is het in Helmond gevestigde Kuijpers. Laat nu Kuijpers Maintenance momenteel ook werken aan de implementatie van het IiP gedachtengoed. Imtech Maintenance en Kuijpers Maintenance, het zou een mooie combinatie op kunnen leveren.

Het commentaar daarop van Willem Mastenbroek sr. zegt ‘in dit IiP kader’ veel, zo niet alles:

'Hoi Willem

Wanbeleid, narcisme, grootheidswaanzin. Je slaat de spijker op de kop.

Was het bedrijf te redden geweest met het Investors in People Raamwerk? Ik denk niet dat de top daarvoor open had gestaan. In hun eigen beleving was men met veel belangrijker zaken bezig.

Men had niet geweten wat Investors in People is en men had zich er ook niet in verdiept. In zo’n organisatie is bestuurlijke wijsheid ver te zoeken. Men heeft in de top geen enkele interesse in moderne vormen van organiseren en managen. ‘First things first’ nietwaar! Poen & Prestige dus.'

Deze blog verscheen eerder op willemscheeperss.wordpress.com

Beeld: gratisography.com/#objects

Waardeer dit blogbericht:
0

Organisatie Ontwikkeling, daarin ligt de focus van mijn activiteiten. Iedere organisatie ontwikkelt zich, vaak ook nog eens volgens logische patronen. Omdat we ons de ontwikkeling van de organisatie niet altijd bewust zijn, ligt er binnen veel organisaties een focus op organisatieverandering. De uitdagingen waarmee dat gepaard gaat, kunnen vaak worden voorkomen.


Mijn benadering is vanuit de mens-kant: een organisatie is tenslotte een samenspel van mensen. De insteek is Strategisch Human Resources Management resp. de zachte of menselijke kant van Organisatie-Ontwikkeling en -Verandering. Vertaald is dit de combinatie People Management & Business Transformation. Binnen die activiteiten pas ik het KAIZEN principe toe van de lerende organisatie.


Mijn Passie ligt bij Commitment, Commitment aan dat wat je doet. Commitment dat wordt versterkt door de manier waarop je Communiceert.
Je Commitment, je Communicatie ligt aan de basis van Vertrouwen. Het ligt aan de basis van Persoonlijk Leiderschap.


 linkedin icontwitter icon