06
apr

Schuldhulp een zorgplicht?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2024
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Graag uw mening. Hebben werkgevers een proactieve zorgplicht richting werknemers? En meer concreet: als u een loonbeslag ontvangt op naam van een werknemer, wat doet u dan? Gaat u in gesprek met de betreffende werknemer? Of wacht u totdat de werknemer met een hulpvraag bij u aanklopt? En dan? Biedt u schuldhulp aan en zo ja, in welke vorm?

Diezelfde vragen heb ik de afgelopen periode gesteld aan een aantal werkgevers en hr-managers. De reacties liepen uiteen. Van ‘pas als de werknemer daarom vraagt’ tot ‘nee, schuldhulp zien we niet als taak van een werkgever’.

Duurzame relatie met de werknemer

Mijn persoonlijke mening? Ja, ik vind dat een werkgever zorgplicht heeft. Of die zorgplicht ook proactief moet zijn, is in mijn ogen afhankelijk van de communicatieve vaardigheden en het opleidingsniveau van medewerkers. Of schuldhulp binnen die zorgplicht valt? Ik ben niet helemaal objectief, maar ja, in principe wel. Afhankelijk van de waarde die u hecht aan een duurzame relatie met de betreffende werknemer.

Of u dat zelf moet doen? Die afweging is aan u maar geloof me, ieder schuldhulptraject is een hele klus. Ik ben geen expert, maar ik heb wel veel geleerd van mijn maand meekijken bij gerechtsdeurwaarderskantoor AGIN Boeder en de gesprekken met budgetcoach Corine Langeveld. Die kennis deel ik graag met u. Wellicht helpt het u bij het maken van een keuze voor zelf doen of uitbesteden.

Stap 1: Inventariseren totale schuld

Begin bij het begin. Geen lening of voorschot aanbieden, maar inventariseren hoe groot de totale schuld is. Vaak zijn er meerdere schuldeisers en blijkt het totale schuldbedrag aanzienlijk hoger dan in eerste instantie aangegeven. Daarvoor is het noodzakelijk dat u inzicht krijgt in de financiële administratie en privésituatie van uw werknemer.

Stap 2: actiebereidheid vaststellen

Vervolgens is het van belang om vast te stellen hoe hoog de actiebereidheid is van de betreffende werknemer. Schulden aflossen is een kwestie van doorzetten, een langere tijd met het minimale genoegen nemen. In geval van een loonbeslag wordt er een beslagvrije voet vastgesteld. Een minimaal bedrag om van te kunnen leven. Het resterende loon wordt gebruikt om de schulden af te lossen. Afhankelijk van het totale schuldbedrag en de afloscapaciteit, kan dat een traject van jaren zijn. Vaak is bij aanvang de actiebereidheid hoog, maar worden er onderweg nieuwe schulden gemaakt. Het is dus zaak om daar bovenop te zitten en in te grijpen als het mis gaat. In feite bent u gedurende een lange periode medeverantwoordelijk voor het schuldhulptraject.

Zelf doen of uitbesteden? Ik zou het wel weten.

beeld: pexels

Waardeer dit blogbericht:
0

De wereld verandert. Dat vraagt om andere oplossingen, buiten bestaande kaders denken. Daar heb ik mijn werk van gemaakt. Mijn naam is Jan Glas, een nieuwsgierige marketeer die zich graag ‘verplaatst’ in mensen en de wereld waar zij zich in bewegen.


Waar ik trots op ben? De Schuldenwasstraat voor mensen met schulden. “Laat je versieren” voor Hunkemöller. De verhuistaartenactie voor BuitenhekPlus. Incass.nl voor AGIN Boeder en “Ik wil flexibel werken” voor TPG Post. Blogtalk in twaalf steden, mobiele telefoons in verfblikken, Too Young to Remember en Glas Werkt, steeds voor een andere werkgever. Zomaar een aantal voorbeelden van ruim twintig jaar pionieren, buiten bestaande kaders denken.


En schrijven, verhalen vertellen? Daar mag u me altijd voor bellen. Leuk om te doen en het helpt me om uw wereld te leren kennen. Wie weet waar dat toe leidt...


linkedin hover 32  twitter hover 32