19
dec

Minder is meer

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2604
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Dankzij twee innovatieve ideeën kwam Guido van de Wiel zelf ook op een idee. Namelijk om de Raad van Bestuur af te schaffen. Maar kan dat ook waar worden gemaakt in de realiteit?

Een tijd geleden las ik twee bijzondere berichtjes. Het eerste ging over een Nederlandse startup die het gelukt is om een innovatie te ontwikkelen waardoor je kunt printen zonder inkt. Dit bedrijf – inkless genaamd – heeft een printer ontwikkeld die in staat is om teksten op papier in te branden, ook wel carboniseren genoemd. Tot nog toe was dat een techniek waarbij je speciaal papier nodig had om te voorkomen dat je door het papier heen zou branden. Ook was bij die apparaten de kwaliteit van de letters niet om naar huis te ‘schrijven’. Maar nu ligt er dus een gepatenteerde techniek waarmee je hoogwaardig in zwart-wit kunt printen op gewoon papier en zonder inktcartridges, toners of andere inktpatronen. Een disruptie in de printmarkt, die niet alleen goed is voor de beurs van de consument – er wordt wereldwijd jaarlijks meer dan 12 miljard uitgegeven aan zwarte cartridges en toners – maar ook zorgt voor het verkleinen van de CO2-footprint.

Het tweede berichtje betrof de Zweedse supermarktketen ICA die gaat samenwerken met Nature & More. Nature & More heeft een methode ontwikkeld om groenten en fruit – zoals avocado’s en zoete aardappels - te verpakken zónder deze te verpakken. In het nieuwe model wordt de buitenkant van een avocado met laserlicht bewerkt om informatie over het product toe te voegen. Denk aan merk, soort en eventueel zelfs de scancode. Hierbij wordt alleen wat pigment verwijderd uit het buitenste laagje van de schil. De groenten of het fruit dragen in de schil alle kenmerken om mee af te kunnen rekenen bij de kassa. De contactvrije methode is goedgekeurd door Skal, er worden geen hulpstoffen gebruikt en de methode is zeer oppervlakkig. Het heeft dan ook geen invloed op smaak, houdbaarheid en kwaliteit.

Een beter alternatief

In het oude model werd een biologische avocado ingepakt in plastic: naam erop, merk erop, batch erop, barcode erop om af te rekenen. Niet in de laatste plaats om deze avocado te blijven onderscheiden van de reguliere avocado. Het alternatief om stickers te plakken was niet betrouwbaar. Bovendien komt er dan nog altijd lijm, plastic en inkt aan te pas. De benodigde energie voor het aanbrengen van een merkje via Natural Branding bedraagt minder dan 1 % van de energie die nodig is voor een sticker.

De nieuwe manier van niet-verpakken, door met laserlicht de oppervlaktelaag van de schil in te branden, levert - alleen al op de avocado’s voor deze supermarkt- jaarlijks een besparing op van zeker 725.000 plastic verpakkingen. Dat is goed voor meer dan 2000 kilogram aan plastic. Natural branding dus met als grootste winnaar het milieu.

Less is more?

Deze ‘less is more’-voorbeelden brachten mij op het idee om in een bedrijf ook gewoon de hele Raad van Bestuur af te schaffen. In hoeverre is dat niet - net als de inktcartridge of de verpakking – een overbodige schakel in de organisatie van morgen als je hier maar slim gebruik maakt van moderne technieken? Printen zonder inkt. Verpakken door de verpakking weg te halen. Een organisatie leiden waarbij je de leiding weghaalt. Zou je - in plaats van duurbetaalde mensen – niet kunnen werken met een slim digitaal platform? Kunnen strategische beslissingen niet eenvoudig gezamenlijk door de werkvloer gemaakt worden, via een realtime stemsysteem? Wil je grotere budgetten vrijmaken in je organisatie, dan zal je als medewerker zelf voor een grotere meerderheid van stemmen moeten zorgen. Iedereen in het bedrijf heeft de mogelijkheid om beslissingen gedurende een korte timeslot terug te draaien. Blijven beslissingen rondzingen, dan rekent de computer uit wie de verschillende kampen zijn en stuurt het systeem automatisch uitnodigingen uit voor een bijeenkomst met afgevaardigden uit de diverse geledingen. Iedereen zet regelmatig zijn eigen dromen in het systeem en de computer maakt hier tijdelijke teams van zodra een aantal dromen voldoende op elkaar aan lijken te sluiten. De geprognotiseerde omzet, de marges, de uitgaven en de winst is voor iedereen steeds en realtime beschikbaar. Er is wel besturing, maar geen vast bestuur meer. De ultieme vorm van gespreid leiderschap. Geen gekonkel of politiek. Gewoon lekker werken. Zonder ratrace naar de top, want die ontbreekt.

Nu de vraag hoe je dat idee erdoor krijgt. Want wat ook een les is uit deze kersttijd, is dat een kalkoen wel de laatste is om zichzelf te slachten.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Cultuur Innovatie

Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog en directeur/eigenaar van organisatieadviesbureau Wheel Productions. Hij houdt zich onder meer bezig met storytelling in organisaties. Altijd al een boek willen schrijven? Voor professionals die niet de tijd of de capaciteit hebben, schrijft Guido van de Wiel als ghostwriter 'managementboeken op maat'.

Guido is coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias. Daarnaast is hij verbonden aan Verdraaide Organisaties en de Veranderbrigade. Eind 2015 is hij uitgeroepen tot 'Trendwatcher of the Year 15-16'.

Guido heeft voor HRcommunity verschillende interviews afgenomen met visionairs op het gebied van nieuw leiderschap en sociale innovatie. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Innoveerkracht. 


  

Reacties