22
dec

Innoveerkracht 3: Innoveerkracht in de natuur

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2525
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In deze serie blogs gaat Guido van de Wiel, auteur van het boek Innoveerkracht, in op deze term. Zie ook deze eerste en tweede blog over de combinatie van innoveren en veerkracht.

Het chique woord voor veerkacht is resiliëntie. Als je in het woordenboek onder deze term resiliëntie kijkt, dan staat daar: 'het verschijnsel dat bepaalde vissen zoveel eieren leggen dat een afname van het aantal wijfjes geen merkbaar effect heeft op het aantal jongen'. Vissen zijn veerkrachtig in het aantal eitjes dat ze leggen om de stand op peil te houden. Dit doen zij zonder spreadsheets of metingen. Het is de natuur. De natuur geeft ons al zolang de mensheid bestaat voorbeelden van veerkracht mee. Op celniveau zijn we bolletjes water met een vliesje dat soms doorlaatbaar is en soms niet. In de buik van onze moeder dobberden we rond in een vlies met water. Reeds als ongeboren baby zetten we onze veerkracht in. Bijvoorbeeld als we als baby zodanig gegroeid zijn, dat er te weinig ruimte meer is in de baarmoeder. Onze wendbaarheid komt daar voor het eerst van ons ongeboren leven in het gedrang. Zodra wij in een context komen te leven, waarin we onze veerkracht dreigen te verliezen, moeten wij zelf veranderen (systeemwijziging) en/ of een verandering van context creëren. Als ongeboren baby die negen maanden in de buik zit, doen we beiden als we worden geboren. De systeemwijziging bestaat eruit dat we fundamenteel overschakelen op andere manieren om op een vitale wijze contact te maken met onze omgeving. De navelstreng heeft zijn functie gehad en de longen en het spijsverteringsstelsel nemen het over. De oude schepen verbranden we achter ons en de nieuwe manier die latent aanwezig is, kan zich manifesteren door de verandering van context.

Wie wel eens een bevalling heeft meegemaakt, weet dat krampen en contracties natuurlijke fenomenen zijn. Maar krampachtig gedrag in de natuur is vrijwel nooit bedoeld om iets vast te houden, maar wordt ingezet om iets los te maken. Contracties leiden in de natuur regelmatig tot transities. In het werkend leven zetten wij ons echter veelal krampachtig vast, omdat wij ons juist aan het oude willen vasthouden. We weten wat we hebben, we weten niet wat we missen. De mens heeft een vrije keuze, maar kan zijn keuze niet altijd vrij maken. Daarnaast geldt: geen keuze maken is ook een keuze.

Iets anders wat we van de natuur kunnen leren, is dat er nooit alleen maar sprake kan zijn van groei. Soms is het lente, soms is het herfst. Verschillende seizoenen maken allen deel uit van een natuurlijk ritme. Bij innoveerkracht gaat het erom mee te kunnen bewegen met deze natuurlijke ritmes van opbouw en afbraak. Manfred van Doorn en Paul Bessems laten ons in het boek Innoveerkracht zien dat het huidige financieel-economische stelsel deze ritmes niet volgt, maar juist gebaseerd is op voortdurende en blijvende groei. Een rotsvast geloof in blijvende bloei, betekent een glasharde ontkenning van 'herfst'. Het eenzijdig denken in groei en winst, vermindert onze innoveerkracht, omdat we ons niet voorbereiden op andere tijden, maar juist lucht gaan pompen in een organisatie of in een branche die daar niet op berekend is. Gevolg? Organisaties, sectoren of zelfs landen die zich opblazen als zeepbellen. Mensen die zich schrap zetten en zo lang mogelijk blijven vasthouden aan oude oplossingen, oude werkingen, oude rechten, oude zekerheden. Ook als die hun geldigheid verloren hebben.

Innoveerkracht

Guido van de Wiel & Remco Mostertman - Innoveerkracht betekent meer productiviteit, maar ook meer aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden, met oog voor mens én maatschappij.

In 'Innoveerkracht' geven 12 visionairs hun visie op nieuw leiderschap en sociale innovatie.

Klik hier om het boek te bestellen of download het preboek hier.

Waardeer dit blogbericht:

Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog en directeur/eigenaar van organisatieadviesbureau Wheel Productions. Hij houdt zich onder meer bezig met storytelling in organisaties. Altijd al een boek willen schrijven? Voor professionals die niet de tijd of de capaciteit hebben, schrijft Guido van de Wiel als ghostwriter 'managementboeken op maat'.

Guido is coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias. Daarnaast is hij verbonden aan Verdraaide Organisaties en de Veranderbrigade. Eind 2015 is hij uitgeroepen tot 'Trendwatcher of the Year 15-16'.

Guido heeft voor HRcommunity verschillende interviews afgenomen met visionairs op het gebied van nieuw leiderschap en sociale innovatie. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Innoveerkracht. 


  

Reacties