09
juni

Innoveerkracht 27: hr en hernieuwde definities

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2568
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In deze serie blogs gaat Guido van de Wiel, auteur van het boek Innoveerkracht, in op de term innoveerkracht. Innoveerkracht gaat over het leren te leren, zodat mensen in organisaties zich – fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel – optimaal kunnen blijven voeden op een manier die op dat moment bij hen past én die aansluit bij de veranderende omgeving.

Hr staat als afkorting voor human resources. Deze term dekt de lading niet meer. Meerdere auteurs in het boek Innoveerkracht raken dit punt aan (Manfred van Doorn, Marcel van Marrewijk). Wie in termen van resources denkt, is nog maar één stap verwijderd van het uitputten ervan. Als we mensen als resources behandelen, is de kans groot dat we ze uitputten. Als we ieder mens als een uniek mens zien, zullen we erachter hoe ieder mens op zijn eigen manier bevlogen kan raken.

Veel denkers in dit boek vermijden graag de term hr als human resources. Paul Bessems heeft het over het vakgebied van m&o, mens & organisatie, omdat in de wisselwerking tussen mens & organisatie een aantal cruciale taken liggen die nog het meest lijken op wat hr in portefeuille heeft. Manfred van Doorn en Marcel van Marrewijk hebben het afzonderlijk van elkaar over hr als 'human relations'. Dit is een begrip dat lijkt terug te grijpen op het gedachtegoed van Elton Mayo (1933!). Deze term lijkt beter te passen bij een omgeving die zich steeds meer laat kenmerken door connectedness dan door opgeknipte afdelingen.

Hr is niet langer meer een afdeling, maar een perspectief

Het tweede punt rondom hr dat mij naar aanleiding van de interviews voor het boek Innoveerkracht is opgevallen: hr is niet langer meer een afdeling, maar een perspectief. Alleen Jeff Gaspersz heeft hr echt vanuit de bestaande afdeling bekeken. Maar ook hij is van zins dat er allerlei oude kijkfilters zijn die beperkend zijn voor hr. Hij voorziet dat hr-medewerkers innovatieadviseurs worden. Hr dient alles behalve star te zijn, maar mag en moet zelfs verbindingen slaan tussen verschillende werelden.

Het is - gezien de snelle veranderingen en de grote uitdagingen waar we voor staan - nodig dat organisaties hun innoverend vermogen én impact vergroten om deze grote opgaven het hoofd te bieden. We zien dat organisaties, organisatievormen en ook de rol van hr fundamenteel verandert. Hr wordt steeds meer een perspectief om naar een organisatie te kijken in plaats van een afdeling. Leiderschap speelt zich af in een steeds plattere wereld, waarin we niet meer op positiemacht kunnen interveniëren, maar in het netwerk alles wat we wezenlijk achten moeten regelen. Of het nu gaat om duurzaamheid, om gezondheid, om een gezonde economie of om andere grote onderwerpen, zoals water, energie, veiligheid, grondstoffen, mobiliteit of voedsel.

Dit is het laatste blog in een serie. In 27 blogs heb ik het begrip innoveerkracht proberen te definiëren: in essentie gaat het daarbij om een combinatie van innovatie en veerkracht. Innoveerkracht betekent meer productiviteit, maar ook meer aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden, met oog voor mens én maatschappij.

En u? Op welke manier bent u al bezig met innoveerkracht? Of hoe gaat u ermee aan de slag in uw organisatie?

Innoveerkracht – Guido van de Wiel & Remco Mostertman Innoveerkracht betekent meer productiviteit, maar ook meer aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden, met oog voor mens én maatschappij. In 'Innoveerkracht' geven 12 visionairs hun visie op nieuw leiderschap en sociale innovatie. Klik hier om het boek te bestellen of download het preboek hier.
Waardeer dit blogbericht:

Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog en directeur/eigenaar van organisatieadviesbureau Wheel Productions. Hij houdt zich onder meer bezig met storytelling in organisaties. Altijd al een boek willen schrijven? Voor professionals die niet de tijd of de capaciteit hebben, schrijft Guido van de Wiel als ghostwriter 'managementboeken op maat'.

Guido is coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias. Daarnaast is hij verbonden aan Verdraaide Organisaties en de Veranderbrigade. Eind 2015 is hij uitgeroepen tot 'Trendwatcher of the Year 15-16'.

Guido heeft voor HRcommunity verschillende interviews afgenomen met visionairs op het gebied van nieuw leiderschap en sociale innovatie. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Innoveerkracht. 


  

Reacties