09
dec

Innoveerkracht 1: Innoveerkracht is hard nodig

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5386
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In deze serie blogs gaat Guido van de Wiel, auteur van het boek Innoveerkracht, in op deze term. Hierbij de eerste blog over de combinatie van innoveren en veerkracht.

Er is een Chinees spreekwoord dat luidt:

Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag.
Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.

Dit spreekwoord kunnen we als volgt uitbreiden:

Leer een man leren en hij hoeft niet elke dag meer vis te eten.

Innoveerkracht en nieuw leiderschap gaan over deze laatste regel. Innoveerkracht gaat over het leren te leren, zodat mensen in organisaties zich - fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel - optimaal kunnen blijven voeden op een manier die op dat moment bij hen past én die aansluit bij de veranderende omgeving.

Urgentie

De wereld verandert sneller dan een zevenjarige van tanden wisselt. We bieden op scholen informatie aan, waarvan we weten dat deze - nog voordat de leerlingen van school komen - al achterhaald is. Terwijl kennis generaties lang een stabiele factor was, draait het vandaag de dag om kennis in combinatie met het leren te leren. Er is agility nodig: aanpassingsvermogen. Aanpassingsvermogen aan een nog onbekende omgeving: we weten immers nog niet hoe de omgeving er binnenkort uit komt te zien.

Darwin had het over aanpassingsvermogen van de soort: 'It's not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.' De omgeving verandert tegenwoordig echter zo snel dat we niet kunnen wachten op het natuurlijke proces van selectie. We kunnen het ons niet permitteren om te wachten totdat onze soort zich evolueert en zich gradueel aanpast aan onze omgeving. Innoveerkracht gaat niet over het aanpassingsvermogen van de soort, maar over het aanpassingsvermogen binnen de soort. Innoveerkracht gaat niet zozeer over evolutie, maar veel meer over revolutie, om zo de snelheid van veranderingen bij te kunnen benen. Dit is ook wat steeds meer mensen - zelfs in de wetenschap – stellen. Lees bijvoorbeeld het volgende artikel van Noami Klein 'How science is telling us all to revolt'.

Ik eindig deze blog graag met een filmpje van Jan Rotmans, waarin hij laat zien hoe juist een klein groepje dwarsdenkers en friskijkers het bestaande regime omver kan werpen. 

 

Innoveerkracht

Guido van de Wiel & Remco Mostertman - Innoveerkracht betekent meer productiviteit, maar ook meer aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden, met oog voor mens én maatschappij.

In 'Innoveerkracht' geven 12 visionairs hun visie op nieuw leiderschap en sociale innovatie.

Klik hier om het boek te bestellen of download het preboek hier.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Leiderschap Leren Strategie

Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog en directeur/eigenaar van organisatieadviesbureau Wheel Productions. Hij houdt zich onder meer bezig met storytelling in organisaties. Altijd al een boek willen schrijven? Voor professionals die niet de tijd of de capaciteit hebben, schrijft Guido van de Wiel als ghostwriter 'managementboeken op maat'.

Guido is coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias. Daarnaast is hij verbonden aan Verdraaide Organisaties en de Veranderbrigade. Eind 2015 is hij uitgeroepen tot 'Trendwatcher of the Year 15-16'.

Guido heeft voor HRcommunity verschillende interviews afgenomen met visionairs op het gebied van nieuw leiderschap en sociale innovatie. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Innoveerkracht. 


  

Reacties