06
jan

Hr jargon dat we kunnen missen in 2015

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5082
  • 2 reacties
  • Afdrukken

Tijdens ons kerstdiner eind december hebben we ook nog serieus gewerkt. Wij maakten een lijst van het hr-jargon dat we zullen proberen te vermijden in 2015. Hier is onze lijst. Trek je rode kaart als je iemand van ons één van deze termen hoort gebruiken.

1. De war for talent

In het Nederlands klinkt het nog ridiculer: de oorlog om het talent. Laten we nooit meer oorlogsmetaforen gebruiken, en ook geen machinemetaforen (Zoals: "Bij ons loopt het als een geoliede machine" of "Het gebrek aan talent gooit zand in de machine").
En by the way: het stikt overal van het talent.

2. Een plaats aan de tafel

Lieve hr-professionals en anderen, kunt u stoppen met het stellen van de vraag: "Hoe krijgt hr een plaats aan de tafel?". Want?Waarom??

3. Happiness / Happinez / Happinezzzz

Sinds wanneer is geluk zo belangrijk? Hebben we ons doel bereikt als iedereen gelukkig is?

4. Mindfulness

In zeer korte tijd is mindfulness uitgegroeid tot een leeg begrip. Laten we stoppen met mindfulness in 2015. Alleen met het begrip mindfulness stoppen of ook met de inhoud/betekenis van mindfulness???

5. Employee Engagement

Zie Happiness. Wil je als werknemer dan "ge-engaged" worden?

6. Commitment van de top

Commitment van de top wordt overschat als succesfactor. Het wordt vaak gebruikt als een excuus. "We moeten eerst commitment van de top". Laten we in 2015 de top verrassen en wat veranderingen in gang zetten zonder hun expliciete toestemming.

7. Een integrale aanpak

De behoefte aan "een integrale aanpak" is een uitvinding van de grote adviesbureaus. Zij prediken de noodzaak van een integrale aanpak, want het betekent werk voor hun.
Misschien dat een gerichte aanpak beter werkt. Richt je op versterking van die gebieden waar je echt sterk bent en aanvaardt dat je nooit alles goed zal krijgen.

8. Competentieprofielen

De veronderstelde noodzaak en voordelen van competentieprofielen heeft hr geen goed gedaan. Er is veel tijd en energie gestoken in het creëren van de profielen en nog steeds gedragen de leiders en de medewerkers zich niet zoals het profiel voorschrijft.

9. De 80/20 regel

De 80/20 regel wordt vaak misbruikt. Sommige mensen vertalen de regel in: we hoeven niet voor de volle 100% te gaan, 80% is genoeg! Kijk uit wanneer mensen verwijzen naar de 80/20 regel.

10. Blauwdruk

Als je het woord "Blauwdruk" hoort, weet je dat je in de handen bentgevallen van organisatorische technocraten. Zij geloven dat als je eenmaal de blauwdruk hebt, je de ideale organisatie kan bouwen.

Namens het team van het HR Trend Instituut wens ik jullie allemaal een zeer goed en inspirerend 2015.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Rol en positie HR Trends

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties