15
juni

Hoe ziet de arbeidsmarkt er in 2030 uit?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3521
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op 11 juni 2015 vond de Toekomst van Werk plaats. Een unieke bijeenkomst over de gevolgen van maatschappelijke, economische en technologische veranderingen op het werk en leven van mensen. Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy was erbij en deed verslag via liveblogs. In dit deel aandacht voor de Arbeidsmarktmonitor van Annet de Lange. 

Als input voor de Toekomst van Werk heeft Annet de Lange, lector Human Resource Management bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de meningen van de meeste aanwezigen vandaag gepeild over hoe wat zij denken dat van belang is voor de arbeidsmarkt 2030.

Met vragen als "wat weten we over of over we willen en kunnen doorwerken in de arbeidsmarkt 2030?" En "Welk arbeidsmarktbeleid past bij de arbeidsmarkt 2030?"

Wat uitkomsten:

Antwoord op de vraag "Welke maatschappelijke ontwikkelingen hebben volgens u een impact op de arbeidsmarkt in 2030?"

  • Technologische innovatie (ja, zegt 92,4%)
  • Flexibilisering van werk (79,7%)
  • Vergrijzing (76,3%)

Enkele andere resultaten:

Arbeidsmarkt203048,7 van de deelnemers aan het onderzoek is het eens met de stelling dat het merendeel van het werk in 2030 wordt gedaan door machines. 66,7 denkt dat de maatschappelijke functie het belangrijkste van werk is (in 2030). 41% denkt dat werk socialer wordt, en minder economisch. Drie kwart denkt dat werk in 2030 sterk of in zeer sterke mate wordt gekenmerkt door flexibele werktijden. Basisinkomen, daar is 61,6 van de mensen gematigd positief over. Werkzekerheid op langer termijn: volgens 56% is daar geen sprake meer van.

De rol van de overheid

In een veel besproken FD interview stelde FNV voorman Ton Heerts dat het sociaal stelsel met de nieuwe ontslagwet 'af is'. Daar vielen nog al wat mensen overheen. En terecht. We staan immers nog maar aan het begin van een fundamentele verandering van werk en hoe we werk gaat organiseren. Althans, dat zullen zeker ook de sprekers later op de dag duidelijk gaan maken.

De Lange ziet een schone taak voor de overheid om te komen tot een nieuw sociaal bestel. Een bestel dat minder economisch gericht is en meer mensgericht. Een nieuw bestel dat antwoord geeft op een aantal trends uit dit onderzoek:

  • Arbeid krijgt meer "persoonlijke" betekenis en is meer flexibel van aard
  • Er is veel draagvlak (81% van de deelnemers onderzoek) voor een nieuw sociaal-economisch beleid
  • Dat vraagt om nieuwe vormen als een basisinkomen, basiszorg en een leven lang leren.

De toekomst

Waar Ten Bos het nog had over dat de toekomst voorspellen lastig is, wijst De Lange op Arthur C Clarke, die in de jaren '60 het toch aardig op het juiste spoor zat.

Dit is een van de liveblogs van de Toekomst van Werk van Hugo-Jan Ruts. Klik hier voor een totaaloverzicht.

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32