13
nov

Hack your life

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3260
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Ik geniet van tips, tricks en slimme ideeën over het zo efficiënt mogelijk organiseren van mijn zakelijk- en privéleven, oftewel: lifehacking. In het kort komt dit neer op meer doen in minder tijd, op een leukere en slimmere manier. Klinkt goed, niet?

Lifehacking

Er is een aantal experts op het gebied van lifehacking die mij al jaren geleden hebben geïnspireerd. Mannen als Tim Ferriss, auteur van het boek 'Een werkweek van 4 uur', en David Allen, bedenker van de Getting Things Done-aanpak. Ideaal voor mensen zoals ik die nieuwe technologieën en ideeën willen gebruiken als middel om werk- en privéleven meer naar eigen behoefte in te richten.

Tim Ferriss: werkweek van 4 uur

Ferriss leert dat je als ondernemer rigoureus moet zijn in het maken van keuzes. Levert iets te weinig op: stop ermee! Zo maak ik geen afspraken meer zonder concreet doel en kom ik meteen to-the-point. Wat een tijdwinst. Mijn oude gewoonte om zo veel mogelijk te vertellen in minimale tijd kan ik met een gerust hart laten varen. Daarnaast heb ik geleerd om alles wat een ander beter, sneller, slimmer of goedkoper kan, ook echt door die ander te laten doen. Die expertise is voorhanden en geeft mij de mogelijkheid om te focussen op mijn eigen prioriteiten. Zoals Ferriss zegt: 'het gaat niet om hoeveel uur je bezig bent, maar om wat je echt gedaan krijgt'.

David Allen: getting things done

David Allen biedt dan op zijn beurt allerlei ontstressende slimme trucs, tips en systemen voor alle communicatie die je tegenwoordig via allerlei kanalen ontvangt. Ik krijg serieus bakken post en e-mail waar ik graag slim mee omga. Dat betekent in mijn geval een goed geïnstrueerde personal assistent die mijn zakelijk e-mail filtert, deletet en/of archiveert.

Het resultaat van dit alles: meer tijd en minder stress. De vier-urige werkweek van David Allen zit er voor mij niet in. Toch bespaar ik wekelijks wel degelijk een aantal uren. Een tip: vertel thuis nooit dat je uren bespaart. Mijn met trots verworven efficiency-uren zijn door mijn vrouw en kinderen al snel ingevuld met allerlei klusjes in en om het huis..

Waardeer dit blogbericht:

Rob Buikema is Algemeen Directeur bij Paralax Planning Solutions. Rob houdt zich bezig met het vakgebied van innovatieve software-oplossingen en dienstverlening op het gebied van personeelsplanning, personeelsroosters en workforce management.

Reacties