10
dec

Gij zult gemanaged worden

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2947
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op Managers Online trof ik het volgende artikel: Vijf tips om mensen te managen die slimmer zijn dan uzelf. Zeker na het lezen van tip één – Straal een aura van competentie uit – kon ik me niet meer onttrekken aan de indruk dat de management kolder nu totaal is toegeslagen.

Als een sluipmoordenaar heeft het ons beslopen. Voorzichtig heeft het zich in onze hoofden genesteld en toen heeft de management kolder meedogenloos toegeslagen. Genadeloos. Alles moet gemanaged worden. Sterker zonder managers zijn we ten dode opgeschreven.

Zonder managers ontspoort onze samenleving. En wij burgers staan hier hierbij hulpeloos als toeschouwer aan de zijlijn. Schreeuwend om een leider die ons de weg wijst……. En als dat uitblijft, vallen we jammerend op onze knieën en rest ons het lot van wegkwijnen…. Of we mopperen en klagen tot we erbij neervallen.

Ik krijg zo’n jeuk van dit beeld. Hoe heeft het in godsnaam zo ver kunnen komen dat we met zijn allen zijn gaan geloven in deze onzin. Temeer omdat het doorgeslagen managementdenken al lang niet meer bijdraagt aan oplossingen van de problemen waar we voor staan, maar onderdeel is geworden van het probleem. We kunnen onze organisaties, instituties en overheden 30% goedkoper en veel effectiever organiseren als we onszelf genezen van deze kolder.

Volgens mij leiden we collectief aan wat ze in de psychologie het gekookte kikker syndroom zijn gaan noemen. Als je een kikker in een pan kokend water gooit, springt hij er direct weer uit. Wanneer je een kikker in een pan koud water op een gaspit zet, blijft hij zitten en raakt langzamerhand gekookt. En dat is wat er naar mijn waarneming met de mensheid is gebeurt: langzamerhand zijn we gekookt geraakt en schikken we in ons lot als burger, medewerker, kiezer, consument en wat dies meer zij. Ofwel impliciet is het elfde gebod misschien wel het meest krachtige gebod wat me met zijn alleen lijdzaam naleven: Gij zult gemanaged worden.

Wakker worden lieve mensen. We lijden collectief aan het gekookte kikker syndroom. Vandaar deze oproep: managers en gemanageden verenigt u. Wordt zich collectief bewust van de toegeslagen kolder en laat het gezond verstand in godsnaam zegevieren!

Bron: Managementsite

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Leiderschap Management

Ik help organisatie zich op deze nieuwe manier te organiseren zodat zij de uitdagingen van de 21ste eeuw succesvol kunnen aangaan. Daarnaast ben ik mede founder van een onderwijsinnovatie in het basis- en voortgezetonderwijs.


   

Reacties