25
aug

Geluk werkt!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3244
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Geluk is een keuze! Bas Keyser, eigenaar en oprichter van het Instituut voor Positieve Psychologie legt uit hoe je geluk kunt meten én kunt sturen.

door Bas Keyser

Gelukkige organisaties door gelukkige medewerkers

De Positieve Psychologie, de stroming in de psychologie die zich bezighoudt met geluk, doet onderzoek naar hoe mensen optimaal functioneren. Hieruit blijkt dat mensen geluk ervaren als ze van betekenis kunnen zijn in hun leven, als zij worden uitgedaagd hun talenten te ontwikkelen en als zij positieve relaties hebben. Geluk is dus allesbehalve zweverig of vaag. Het is juist uitstekend te meten en er is goed op te sturen. Het is geen toeval dat ook in het bedrijfsleven de aandacht voor geluk toeneemt. Gelukkige organisaties blijken namelijk gezonder en presteren beter. En wanneer is er sprake van een gelukkige organisatie? Juist, als de medewerkers gelukkig zijn!

Andersom klopt het ook: in een organisatie die niet investeert in het geluk van de medewerkers, zijn de medewerkers niet optimaal betrokken en minder gemotiveerd, loopt het ziekteverzuim op en lopen de prestaties terug. Je zou zelfs de vraag kunnen stellen of een organisatie wel bestaansrecht heeft als er niet nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan geluk. Maar omdat ik geloof dat je je energie beter kunt steken in het versterken van kracht dan in het bestrijden van zwakte, kies ik ook op deze plek voor de positieve benadering.

Sturen op verbinding, zingeving en talentontwikkeling

Hoe krijg je gelukkige medewerkers? Door te sturen op zingeving en op talentontwikkeling. Mensen willen werk doen dat betekenisvol is en waarbij ze hun talenten kunnen inzetten en vergroten. Je maakt je medewerkers ook gelukkig door positieve relaties en verbinding te creëren tussen management/leidinggevenden en de mensen op de werkvloer. Door te zorgen voor een sfeer van vertrouwen en respect. Die gelukkige medewerkers voelen zich vervolgens meer betrokken bij de organisatie, presteren beter, verzuimen minder, lopen graag een tandje harder en zorgen bovendien voor gelukkige klanten.

Je kunt er voor kiezen geluk onderdeel te laten zijn van het kloppend hart van je organisatie. En dat is meer dan de moeite waard. Want geluk werkt!

De Geluksmeter

Steeds meer bedrijven richten zich op geluk binnen de organisatie. Sommige stellen zelfs een Chief Happiness Officer aan. Toch blijft het moeilijk om te sturen op geluk. Vaak is er onduidelijkheid over wat geluk nu eigenlijk is, om over het méten van geluk maar helemaal niet te spreken. Daarom heeft het Instituut voor Positieve Psychologie de Geluksmeter ontwikkeld.

De Geluksmeter brengt in kaart hoe het met het geluk binnen de organisatie gesteld is. Er wordt tegelijkertijd op individueel, team- en organisatieniveau gemeten. De vragenlijst is gebaseerd op het PERMA-model van Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie. Volgens deze theorie bestaat geluk uit een combinatie van positieve emoties, flow, uitdaging, relaties en betekenisgeving. De Geluksmeter brengt dan ook al deze factoren in kaart.

Zelf de Geluksmeter invullen?

Dat kan hier gratis

Dit artikel verscheen eerder op Insights on Topic

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32 facebook hover 32 twitter hover 32