01
juli

Een eigentijdse waardecurve: geen managers meer

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3858
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Als je als organisatie niet met de tijd meegaat, loopt op korte termijn je bestaansrecht gevaar. Maar wat als de vertaalslag van de tijdsgeest betekent dat daarmee je eigen baan op de tocht komt te staan? Ga je dan nog mee met de tijd of ontken je dan bepaalde ontwikkelingen? In deze blog ga ik in op de toegevoegde waarde van een organisatie en hoe je de klant centraal kunt zetten.

Businessplan

Om een juiste strategie te bepalen, is het voor elke organisatie van levensbelang om een businessplan uit te werken. De omvang van zo'n businessplan kan variëren van één A4'tje tot vele pagina's. Elk jaar komt er wel een nieuw concept voor de opzet van een businessplan wat volgens de ontwerpers nog weer beter is dan alle voorgaande opzetjes. Voor elke onderneming staat in de aanpak in ieder geval het ontwikkelen van producten en diensten die klanten echt willen steeds meer centraal. Men noemt dit het leveren van toegevoegde waarde voor de klant. Wanneer je nu de wensen van de klant vertaalt zonder verspilling in je proces, ben je op de markt een sterke speler. Om je daarbij nog meer van je concurrenten te onderscheiden, ben je altijd op zoek naar nieuwe toegevoegde waarden.

Onderscheidende aanpak

In hun boek 'De blauwe oceaan; creatieve strategie voor nieuwe concurrentievrije markten' geven W. Chan Kim en Reneé Mauborgne het voorbeeld van Cirque du Soleil. Cirque du Soleil verfijnde zijn shows door zowel het schrappen van de (wilde) dieren als ook het versterken van de intellectuele verfijning en artistieke rijkdom van het theater door met thema's en verhaallijnen te werken. Om de elementen van klantwaarde opnieuw op te bouwen bij het creëren van een nieuwe waardecurve, ontwikkelden zij het vier-actiekader op basis van vier vragen:

  1. Welke in de branche vanzelfsprekende factoren moeten we schrappen?
  2. Welke factoren moeten we afzwakken tot een stuk onder de branchenorm?
  3. Welke factoren die de branche nooit heeft geboden, moeten we creëren?
  4. Welke factoren moeten we versterken tot een stuk boven de branchenorm?

Door je te verdiepen in de eerste twee vragen (schrappen en afzwakken), ontdek je mogelijkheden om de kostenstructuur in vergelijking met de concurrent te verlagen. De laatste twee vragen laten daarentegen zien hoe je de klantwaarde kunt verhogen en nieuwe waarde kunt creëren. Van speciaal belang zijn het schrappen en creëren om tot een onderscheidende aanpak te komen.

Klant centraal

In een aantal sessies met diverse ondernemers, hebben wij het vraagstuk voorgelegd of het mogelijk is om je waardepropositie te verbeteren door het schrappen van managers. We kwamen tot mooie ontdekkingen doordat men dan meer aandacht had voor de talenten van de medewerkers.

Deze ontdekkingen passen bij de Lean-gedachte. Lean gaat daarbij vooral over een visie op de organisatie en is een manier van denken en doen. In de strategie van een organisatie staat in Lean de klant op een radicale manier centraal. De opdracht aan een organisatie is de klant te leveren wat hij wil, wanneer hij het wil, waar hij het wil en hoe hij het wil. Iedere handeling moet vanuit dat perspectief worden bekeken. De medewerker is in Lean de belangrijkste kracht van de organisatie. Ze krijgen meer verantwoordelijkheid en worden naast vakman ook procesverbeteraar. Realiseer de klantwens door elke mogelijke verspilling in je proces weg te halen (managersrol schrappen) en de medewerkers betrokken te maken bij datgene wat zij aan waarde toevoegen. Waar wachten wij nog op?

Waardeer dit blogbericht:
0

Na zijn opleiding Bedrijfskader heeft Frans van Rooij in diverse organisaties carrière gemaakt van verkoper naar marketingverantwoordelijke. Tegelijkertijd ging hij als freelancer aan de slag bij een trainingsinstituut op het gebied van management, marketing en sales.


Na het schrijven van zijn 10e strategisch marketingplan bij een educatieve uitgeverij ging hij in dienst bij een trainingsinstituut waar hij eindverantwoordelijk werd voor incompany opleidingen. Deze formule heeft hij verder uitgedragen in diverse Europese en Aziatische landen. Na 10 jaar is hij voor zichzelf begonnen met het helpen van ambitieuze mensen om hun dromen te realiseren. Dat geeft hem een enorme kick!