20
okt

De toekomst van werk: Summermeeting HRlab

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 12949
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Susanne Koenders was bij de Summermeeting van HRlab en schreef er het volgende blog over. ‘Every year a bunch of atypical HR lovers gather together to watch some tapes and get on the Effectory boat. This year we share the thoughts.’

Het thema van de middag was ‘Toekomst van Werk’. Natuurlijk pakken we dat groter aan; het ging over relaties, liefde, rust, organischer organiseren én een beetje over morgen. Voor je verder leest, neem even een minuutje de tijd op advies van Fokke Wijnstra. 'A minute is like a moment with handles on it.' Zo zijn we onze meeting ook gestart.Onze geest was een stuk meer open en ‘zen’ na deze introductie. Fokke gooide er gelijk nog een belangrijke boodschap tegenaan via Herman van Veen. ‘Er is sprake van een verbijsterend aanbod dat leven heet.’ De manier waarop hij het zegt, met zoveel rust en bevestiging is wellicht nog mooier dan wát hij zegt.
En nu we het toch over relaties hebben, hierbij het meest ontroerende filmpje van de middag dankzij @guidovandewiel. ‘Could a greater miracle take place than for us to look through each other’s eyes for an instant?’ Dit raakt weer even aan dat ‘moment with handles on it’. Kunnen we meer van dat soort momenten pakken? Voor de traan op je wang, kijk:

How wolves change rivers

Opgedroogd? Het volgende filmpje laat prachtig zien hoe ecosystemen veranderen als je iets waarvan er teveel is op een natuurlijke manier probeert te reduceren. ‘How wolves change rivers.’ In tien jaar tijd hebben de wolven het ecosysteem veranderd. De wolven zijn ingezet om het aantal herten in een natuurgebied te reduceren. Door deze natuurlijke interventie gebeurde er veel meer dan de aanwezigheid van minder herten. Het is een prachtige metafoor om na te denken over wat overheerst in het ecosysteem van een organisatie (macht, controle, emotie) en wat natuurlijke vijanden zijn van deze overheersingen. Een tweede eyeopener is dat de effecten wel eens veel groter en verrassender kunnen zijn dan verwacht. Watch it: 

Root cause analyis, pinguïns & pizza’s

In tegenstelling tot het oplossen van een probleem, staat de wijze om juist te kijken naar de oorzaken van problemen en die weg te nemen. Mara Metselaar introduceert haar root cause analysis. Door iedere keer naar de oorzaak van iets te kijken, kun je uiteindelijk tot hele simpele interventies komen om het probleem op te lossen: 

Het ecosysteem is een soort rode draad tijdens de filmmiddag. Van wolven via vogels naar pinguïns is een kleine stap. Het volgende filmpje laat zien hoe pinguïns nieuwe tribes en ordes starten. Remco Mostertman introduceert het filmpje van Jan Rotmans en Siebren Houtman denkt: it only takes one penguin to start a movement:

Daan Nijssen brengt de nuchterheid terug in: het moet toch gaan over de toekomst van werk? Bij KLM zijn ze geïnspireerd door het volgende filmpje waarin de toekomst opeens tastbaar wordt, met dank aan Microsoft Productivity Future Study.

Het idee serviceconcept op vliegvelden krijgt een hele andere betekenis. Interessant dat we overal de data kunnen ophalen, maar hoe zit het met privacy? Liggen daar de toekomstige banen? De banen liggen in ieder geval niet in de pizzabezorging:

Om te kunnen praten over de toekomst van werk, blijft een toekomstvisie cruciaal. Het lastige is dat er niet één toekomstvisie is. In een eerdere bijeenkomst hadden we een inspirerende presentatie over toekomstscenario’s van Ronald van den Hoff. Niet alle scenario’s zijn even rooskleurig. De filmindustrie heeft dat allang opgepakt. Ik vond de film In Time fascinerend waarin we eeuwig leven, voor altijd 25 blijven qua uiterlijk, tijd een betaalmiddel is en de kloof tussen arm en rijk gigantisch, omdat hij is vormgegeven in uren of millenia.

Het ouderwetse in die film is dat er nog fabriekswerkers zijn. Of zijn, tegen die tijd, menselijke fabriekswerkers goedkoper dan robotten?

Dit filmpje geeft een inspirerend overzicht van te verwachten banen de komende tien jaar:

Guido Heeze smult van toekomstige functies zoals een corporate disorganizer om hiërarchieën te doorbreken. Mara Metselaar wist ook nog wel een aantal future jobs te benoemen vanuit een Chriet Titulaer-achtige setting:

Voor als je benieuwd bent naar een cosmetic bioprinter of een domestic robotician.

Duurzame toegevoegde waarde

#genoeg. HRlab gaat vanuit hier weer los. Van baanzekerheid naar werkzekerheid en het belang van zelfmarketing en zelfmanagement daarbij. We denken over techneuten, water, beleving, mindfulness, Maar ook over het ecosysteem van mens, milieu en productiviteit en hoeveel we daarbij kunnen leren van die wolven, vogels en pinguïns. We moeten investeren in duurzame toegevoegde waarde. De hybride arbeidsrelatie. Basisinkomen? #kleinishetnieuwegroot. Met een enorm re-enter the playground-gevoel gaan we op de boot van Effectory en Dirk Jan Jonker wil aan het roer, naar het IJ. Summermeeting gesloten, summerfeeling geopend.

Met dank aan Daan Nijssen, Guido Heezen, Fokke Wijnstra, Dirk Jan Jonker, Siebren Houtman, Mara Metselaar, Guido van de Wiel en Nico Tap. 

Dit is de tweede blog uit de reeks blogs van HRlab met als thema ´De toekomst van werk´. HRlab is de denktank van HRcommunity: de plek voor intercollegiale uitwisseling en ontmoetingsplaats voor andere ideeën, andere visies en andere werkwijzen. Een divers en informeel gezelschap van ondernemers, wetenschappers en (HR) directeuren die de krachten bundelt. HRlab draait om inspiratie, denkkracht, co-creatie en innovatie. Lees hier deel 1 van Dirk Jan Jonker en deel 2 van Fokke Wijnstra.

Beeld: Pixabay/JensEnemark

Waardeer dit blogbericht:
0

Susanne Koenders is opleidingsmanager BKMER@HvA. Daarnaast houdt ze zich bezig met learning, change & innovation. Als lid van HRlab inspireert Susanne vakgenoten en laat zij zich inspireren.


'Practice what you preach'


linkedin hover 32 twitter hover 32