09
sept

De Toekomst van HR deel 21 - De organisatie als een grote stad

Geplaatst door op in Opinie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2674
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Een van mijn favoriete tijdschriften is Monocle. Elk jaar publiceren zij 'Monocle's most livable cities index'. Steden worden daarbij beoordeeld op facetten zoals veiligheid/criminaliteit, internationale verbondenheid, het klimaat, de kwaliteit van de architectuur, tolerantie en openbaar vervoer.

De top 5 in 2014: Kopenhagen, Tokio, Melbourne, Stockholm en Helsinki. Geen overlap met mijn top 5 (NY, Amsterdam, Hong Kong, Bangkok, Londen), maar natuurlijk zijn mijn wensen als toerist anders dan van een bewoner.

Een trending topic in mijn directe omgeving is de 'maakbaarheid' van organisaties en in het speciaal die van onze eigen organisatie. Ik houd er van om in grote steden te zijn en tot op zekere hoogte helpt het me om organisaties met grote steden te vergelijken.

Grote steden hebben ook problemen. Te veel mensen. Hoe krijg je schoon water de stad in? Hoe kun je je aan oude architectuur aanpassen? Vervuiling. Kunnen steden veranderen? Wie kan deze verandering beïnvloeden? Steden veranderen continue en grote veranderingen realiseren is een langzaam proces. Lokale en federale overheden spelen een grote rol, organisaties en ondernemingen in de stad hebben een rol, architecten en stadsplanners hebben ideeën en de inwoners van de stad spelen ook een grote rol. Er is geen gebrek aan ideeën voor verbetering en innovatie in grote steden. Implementeren daarentegen is vaak een stuk moeilijker. In Amsterdam is de Noord-Zuid metrolijn een goed voorbeeld. Het idee is simpel: het leven in de stad is een stuk makkelijker als we het noorden en zuiden verbinden met een metrolijn. Na lange discussies werd in 1997 besloten de lijn te bouwen, maar zeventien jaar later is het nog niet af en het zal nog een tijd duren voordat de lijn geopend wordt.

Als we de organisatie met een grote stad vergelijken, dan krijg je verlanglijstjes met wensen als:

 • Verkeer kan makkelijk door de stad rijden, zonder obstakels.
 • Alle jonge mensen in de tram geven hun plaats op voor ouderen.
 • Alle winkels zijn 24/7 open.
 • Alle fietsers zouden stoppen voor rood.
 • Iedereen is eerlijk, zodat we geen politie nodig hebben.
 • Alle buitenlanders worden met open armen ontvangen door de lokale bewoners.
 • Er zijn geen achterstandsbuurten en iedereen heeft schoon drinkwater en elektriciteit.
 • Jonge families blijven in de stad wonen.
 • Alle scholen hebben dezelfde kwaliteit.

Enzovoort...

Een mooie, maar totaal onrealistische lijst. Het stadsbestuur weet dat het slechts beperkte invloed heeft. Er moeten keuzes worden gemaakt en gelukkig zijn grote steden net levende organismen: hun capaciteit om zich aan te passen is groot.

Een metafoor is gelukkig slechts een metafoor, maar het helpt me om de nodige veranderingen in mijn organisatie vanuit een ander perspectief te zien. De volgende vraag is: wat zijn de criteria voor 'De Meest Leefbare Organisatie Index'?

Deze blog post is een vertaling van de blog post 'The Future of HR, part 21: The organization as a big city', op 20 april 2013 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Michael Voeten

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties