07
mei

De sleutelrol van de hr- manager bij een medewerkersonderzoek

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5641
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Human Resources is zonder twijfel een van de belangrijkste disciplines in een organisatie. De hr-manager draagt immers zorg voor menselijk kapitaal. En het zijn uiteindelijk de medewerkers die doorslaggevend zijn voor het succes van een organisatie. Hr kan zichzelf echter nog veel meer op de kaart zetten dan momenteel het geval is. Bijvoorbeeld door een sleutelrol in te nemen bij de uitvoering van een medewerkersonderzoek en de resultaten actief te gebruiken voor beleidsbeslissingen.

De grote invloed van hr

Hoe heeft hr precies invloed op het functioneren van medewerkers en het succes van een organisatie? In de eerste plaats door de werving en selectie van nieuwe medewerkers te verzorgen. Daarnaast houdt de hr-manager de ontwikkelingsmogelijkheden van bestaande medewerkers in de gaten, bewaakt hij of zij de organisatiecultuur en zorgt ervoor dat reorganisaties of de uitstroom van medewerkers op een correcte manier worden geregeld. Goed betrokken personeel dat zich als een vis in het water voelt is de beste garantie voor duurzaam succes.

Een nadrukkelijke rol bij medewerkersonderzoek

Ook het initiëren en uitvoeren van een medewerkersonderzoek valt onder het takenpakket van hr. Via de hr-manager wordt het volledige bestuur van een organisatie gevoed met de belangrijkste informatie die er binnen een organisatie beschikbaar is: informatie over het functioneren van de organisatie, verkregen vanuit de kern, de medewerkers zelf. De rol van de hr-manager bij de uitvoering van een medewerkersonderzoek kan echter nog nadrukkelijker worden ingevuld dan nu dikwijls het geval is. hr moet zich namelijk goed realiseren dat een medewerkersonderzoek uitermate explosief materiaal is. Het betreft immers directe feedback vanuit de organisatie óver de organisatie. Deze informatie houdt het bestuur een spiegel voor en geeft directe handvatten ter verbetering van de organisatie.

Beleidsbeslissingen en sociale innovatie

Om dit doel te bereiken is een professioneel onderzoek echter onontbeerlijk. Zo zijn anonimiteit en de manier waarop de resultaten gerapporteerd bijvoorbeeld ontzettend belangrijk. Dit moet bijzonder secuur gebeuren. Regelmatig ontbreekt het echter aan zorgvuldigheid en wordt een medewerkersonderzoek nog houtje-touwtje georganiseerd, bijvoorbeeld door een stagiair die zelf wat vragen opstelt. Het gevaar bestaat dat er dan iets misgaat met de anonimiteit, of minstens zo erg, dat de resultaten in de ondersta la belanden en er vervolgens niets mee wordt gedaan. In een organisatie waarin iets dergelijks gebeurt, zien we dat er vaak enkele jaren geen onderzoek meer wordt gedaan, simpelweg omdat het vertrouwen helemaal weg is. Zonde! Hr kan als geen ander toezien op die zorgvuldigheid, maar ook kan zij zich op de kaart zetten binnen de organisatie door een onderzoek op een goede manier te faciliteren en coördineren, en te zorgen dat het echt een instrument wordt geschikt voor het nemen van beleidsbeslissingen en sociale innovatie. Hr kan zich in mijn ogen onsterfelijk maken door op deze manier bij te dragen aan daadwerkelijke verandering binnen een organisatie.

Waardeer dit blogbericht:

Guido Heezen is oprichter van Effectory. Hij is de initiator van de Beste Werkgevers Awards, auteur van het boek: "Winnen met uw medewerkers", "De kracht van feedback" en "Het verborgen potentieel van werkend Nederland". Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker.


De vraag die hem al jaren drijft is: "Hoe haal je als organisatie het optimale uit het potentieel van je medewerkers?" en hoe zet je dit potentieel in om een duurzaam succesvolle, energieke organisatie te worden?


linkedin hover 32   twitter hover 32

Reacties