08
sept

De opkomst van de hybride professional

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2489
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Momenteel is de professional er in twee smaken: werknemer en zzp’er. Maar om toekomstbestendig te zijn, moeten organisaties veranderen. En dat brengt veranderingen op het gebied van arbeidsrelaties met zich mee. Ziedaar de opkomst van een nieuwe arbeidsvorm: de hybride professional.

Door Insights practitioner Marc Boijens

De hybride professional heeft naast inkomsten uit een onderneming ook inkomsten uit loon of pensioen. Hij kan vanuit een vaste basis zijn vleugels uitslaan. Hij is flexibel op het moment dat hij een stap in zijn carrière wil maken of wanneer de organisatie van hem vraagt een stap naar buiten te doen. En omdat hij ook naar buiten is gericht, ziet hij tijdig of zijn persoonlijke ontwikkeling nog wel in lijn is met die van de organisatie.

Ik kan hierover meepraten, want ik ben een hybride professional. Een dierbare oud-coach omschreef mij ooit als een ‘optioneel ingesteld persoon’. Ik voelde al een tijd dat mijn interesses, ideeën en ambities steeds meer over de grenzen van één werkgever heen groeiden en besloot in 2015 om full time in dienst te blijven en daarnaast any time met andere activiteiten aan de slag te gaan. Deze mindset geeft mij veel energie. En past bovendien bij mijn beeld van de organisatie van de toekomst. Een organisatie die een coalitie vormt; welke dat is, hangt van het vraagstuk af.

Ook voor de organisatie heeft de hybride arbeidsvorm belangrijke voordelen. Omdat de professional in dienst blijft, blijft kennis behouden. Tegelijkertijd neemt hij van buiten nieuwe kennis mee. De hybride professional is een ‘externe interne’: flexibel, energiek en gemotiveerd. Dat is goed voor de productiviteit en verkleint de kans op uitval en hoge reorganisatiekosten. Verder past de hybride vorm perfect bij nieuwe manieren van werken zoals co-creëren en intuïtief experimenteren.

Voordat de hybride professional een ‘gangbaar fenomeen’ kan worden, moeten organisaties een aantal vooroordelen overwinnen. Zoals het idee dat iets buiten het bedrijf nooit positief kan zijn voor het bedrijf. Of dat met het naar buiten treden van de professional er kennis weglekt naar de concurrent. Veel werkgevers hebben de opvatting dat loyaliteit ondeelbaar is en dat iemand zijn energie maar één keer kan inzetten. Het is belangrijk dat werkgevers hun hybride professionals leren vertrouwen en dat er een relatie ontstaat waarin de plannen van de professionals om activiteiten buiten loondienst te ontplooien openlijk kunnen worden besproken.

Ik ben ervan overtuigd dat de tijd meer dan rijp is voor de hybride professional. Die met zijn ‘hybride zijn’ een mooie bijdrage levert aan de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Dit artikel verscheen eerder op Insights On Topic

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32 facebook hover 32 twitter hover 32