20
jan

De jaarlijkse integriteitstest - deel 2

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4373
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Dit is deel 2 van de jaarlijkse integriteitstest. Deelname is vrijwillig. Lees elke beschreven situatie zorgvuldig en beoordeel in welke mate je het beschreven gedrag gepast vindt. 1 = zeer ongepast, 2 = ongepast, 3 = moeilijk te beoordelen, 4 = passend, 5 = zeer toepasselijk.

1. Senior partner Arne vliegt naar New York met een junior consultant, Jacky, voor een pitch voor een groot advocatenkantoor. De travel policy van het bedrijf: partners kunnen business class vliegen, op intercontinentale reizen. Het resultaat: Arne zit in de business class , Jacky in economy. "Tot later", zegt Arne, als hij als een van de eerste kan boarden.

2. Het marketingteam heeft gedineerd in een van de trendy restaurants in de stad. Ze vierden de succesvolle lancering van de nieuwe campagne. Met 200 Euro per persoon was de rekening aan de hoge kant. Tom, de Director Marketing , vraagt zijn medewerker Klaas, marketing manager, om de rekening te betalen. Op deze manier kan Tom de declaratie van Klaas goedkeuren, en hoeft hij zijn baas niet om een handtekening te vragen.

3. Anne is zeer positief over de nieuwe stagiaire, Bob. Bob is fantastisch, en in feite is hij een stuk beter dan veel van de junior medewerkers die het afgelopen jaar werden aangenomen. Als Anne begrijpt dat Bob maar 300 Euro per maand krijgt, als stagevergoeding, vindt ze dat hij meer verdient. Voor zijn laatste twee maanden van zijn stage betaalt ze hem 300 Euro per maand extra (cash), uit haar eigen zak.

4. Simon is op reis in het buitenland. Er is een brief, de bevestiging van de reservering van een zaal voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die door hem ondertekend moet worden . Simon vraagt zijn assistente Mandy met zijn handtekening tekenen. "Je kent mijn handtekening beter dan ik".

5. Ted vraagt zijn assistente altijd om KLM te boeken, ook al is het duurder dan een andere luchtvaartmaatschappij. Hij houdt van de airmiles en de Delfts blauwe huisjes met jenever die je in de business class krijgt.

6. Carolien is op zoek naar een nieuw appartement in Amsterdam. Haar werkdag begint meestal met een check van FUNDA, om te kijken of er nog iets nieuws is. De markt is nu zo heet, dat je heel snel moet handelen als je iets leuks ziet.

7. Bill heeft een taxi genomen vanaf het vliegveld naar het hotel. De taxichauffeur rijdt alsof hij wordt achtervolgd. Tijdens het rijden belt hij met een collega, om de weg te vragen (in een taal die Bill niet begrijpt). Bill voelt zich een beetje onveilig en hij hoopt dat het hotel in de buurt ligt.
[nb Het gaat hier om het gedrag van Bill, niet van de taxichauffeur].

8. Als Amanda een punt wil maken, heeft ze vaak de neiging je aan te raken, om haar punt te benadrukken. Ze raakt je arm aan of je hand. Als het echt serieus is, pakt ze je hand vast met haar beide handen.

9. Patrick heeft het kantoor in Zwolle bezocht. Tjerk, directeur Zwolle, heeft Patrick een goede fles whisky gegeven, om hem te bedanken voor de steun tijdens het moeilijke afgelopen jaar. Patrick neemt de fles mee naar huis.

10. Charles heeft gewerkt voor een groot reclamebureau. In zijn nieuwe corporate positie geeft hij de meeste opdrachten aan zijn oude bureau. "Ze zijn de beste, en we willen de beste", zegt hij.

Vorige week verscheen deel 1 van de jaarlijkse integriteit test van Tom Haak: doe hier de test

Dit artikel verscheen eerder in het Engels op de website van het HR Trend Instituut met als titel "The annual integrity test, part 2".

Vertaling: Tom Haak

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties