13
jan

De jaarlijkse integriteitstest - deel 1

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3799
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Lees elke beschreven situatie zorgvuldig en beoordeel in welke mate je het beschreven gedrag gepast vindt.
1 = zeer ongepast, 2 = ongepast, 3 = moeilijk te beoordelen, 4 = passend, 5 = zeer toepasselijk.

1. Het is vroeg op een maandagochtend. Ruurd is altijd een van de eerste op kantoor. Om 8.30 uur komt zijn secretaresse Jacqueline. Hij verwelkomt haar door te zeggen: "Goedemorgen, schoonheid".

2. Daphne is CEO van een middelgrote onderneming. De baan is zeer veeleisend, en ze werkt gemakkelijk 70 uur per week. Als ze geen lunchafspraak heeft, vraagt ze haar secretaresse Iris om wat te halen in het bedrijfsrestaurant. Meestal een salade en wat fruit. De kosten van de lunch worden op de rekening van het bedrijf gezet.

3. Het bedrijf waar David werkt heeft geen expliciete richtlijnen voor declaraties. De verwachting is dat de medewerkers zelf goed kunnen beoordelen wat passend is. David kiest altijd het beste vijf-sterren hotel in de stad waar hij verblijft. Wanneer een collega hier een opmerking over maakt, is zijn redenering: Ik werk erg hard voor het bedrijf, en ik moet fit zijn als ik met klanten ga onderhandelen. Het kiezen van een goedkoper hotel is "penny wise pound foolish".

4. Dick's dochter studeert International Business aan een universiteit. Als onderdeel van haar studie moet ze zes maanden stage lopen bij een internationaal bedrijf. Dick neemt contact op met een aantal van zijn grote leveranciers om hen te vragen of ze een stage voor zijn dochter hebben.

5. Karin is de sales manager van een middelgroot bedrijf. Dit bedrijf wil meer business ontwikkelen in het Midden-Oosten. Karin kan twee nieuwe medewerkers aannemen die vanuit Amsterdam nieuwe business in het Midden-Oosten zullen ontwikkelen. Karins specificatie voor de recruiter van hr is duidelijk: ik wil alleen maar mannen als kandidaten zien, want het is moeilijk voor een vrouw om zaken te doen in het Midden-Oosten.

6. Donald is de leider van een business unit in een grote multinational. Elk jaar starten vijf jonge afgestudeerden in Donald's business unit, als onderdeel van het traineeprogramma. Donald werkt graag met de jonge afgestudeerden. Het is zijn gewoonte om elk van hen uit te nodigen voor een diner, om hen beter te leren kennen.

7. Rien werkt vanuit het hoofdkantoor in Rotterdam. Hij heeft een tweede huis in Malaga. De jaarlijkse off-site van zijn managementteam plant hij meestal in een hotel in Malaga.

8. Karel werkt bij hr. Hij is de hr business partner van de divisie vloeibare stoffen. Hij heeft een oogje op Denise, een jonge high potential die bij een van de teams in de divisie werkt. Ze gaan een paar keer uit en beginnen een relatie. Ze houden het geheim voor hun collega's op het werk.

9. Sinds een paar maanden werkt Shahid bij de IT-helpdesk. Hij is verantwoordelijk voor het installeren van de laptops voor nieuwe medewerkers en het oplossen van IT-problemen voor de mensen op het hoofdkantoor. Als Hans, de manager van de corporate strategie, hem nodig heeft, vraagt hij zijn assistente: "Bel die Mohammed even, ik heb hem snel nodig!".

10. Roos leidt een groot team in de regio zuid. Ze is een fantastische people manager. Ze kent de verjaardagen van al haar medewerkers. Op je verjaardag is er altijd een groot boeket van bloemen op je bureau, met een persoonlijk bericht van Roos, zoals "Gefeliciteerd met je verjaardag, ik ben blij dat je deel bent van ons team, Roos". De bloemen zijn voor rekening van het bedrijf.

Bespreek de 10 casussen in je team.

Dit artikel verscheen eerder in het Engels op de website van het HR Trend Instituut met als titel "The annual integrity test, part 1".

Vertaling: Tom Haak

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties