22
juli

Anders is altijd een optie

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2513
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Diversiteit, welke HR-professional is er niet groot mee geworden? Het was lang modieus in menig meerjarenplan, maar lijkt wat op de achtergrond te raken. Gek eigenlijk. Want we weten best dat een goede mix uiteindelijk het beste resultaat oplevert.

Soms gaan we voor anders. Maar meestal niet. Bij de belangrijkste keuze in ons leven, die voor een geschikte levenspartner, kiezen we vaak de persoon die het minst anders is dan wijzelf. Een procent of tien meer of minder intelligent, dat mag nog. Maar hij of zij moet ongeveer even mooi (of lelijk) zijn, op ons lijken als het gaat om sociale normen en waarden, en het liefst een beetje in de buurt wonen. Dat is wel zo handig. Het waarom is onduidelijk. Kiezen voor onze gelijken heeft ons vermoedelijk ooit evolutionair voordeel opgeleverd.

Verschil is informatie

En dat is jammer. Want verschil is informatie. Kwalificaties hebben alleen betekenis in relatie tot hun tegendeel. De komediant is niet grappig zonder zijn aangever. Geen Bassie zonder Adriaan. En geen goed zonder slecht. Als Max Verstappen volgend jaar wereldkampioen wordt, kan hij dat alleen omdat anderen minder presteren dan hij. Verschil geeft prestaties inhoud en glans. Dat geldt ook voor organisaties. Als medewerkers allemaal op hetzelfde niveau zouden presteren, valt niemand echt te beoordelen.

Confrontatiestimulus

In teams die al langer samenwerken, ontstaat langzaam maar zeker meer zelfsturing. In de loop van de tijd wordt het minder noodzakelijk om de taakverdeling onderling af te stemmen. Die is immers duidelijk. Hierdoor verdwijnen verschillen en neemt de frequentie van de communicatie af. Omdat ieder weet of denkt te weten wat er van hem of haar verwacht wordt.

Vaak gaat dit samen met het verdwijnen van de confrontatiestimulus. Collega´s spreken elkaar minder vaak aan op de dingen die minder goed gaan. Want behoud van de goede sfeer vinden we belangrijk. Ook complimenten worden nogal eens vergeten, omdat samenwerken vanzelfsprekend wordt en we denken te weten wat we van elkaar vinden. Het voelt voor velen, en zeker voor de leidinggevende, lekker comfortabel. Maar pas op, schijn bedriegt. Teams die verschillen verliezen, verliezen hun vitaliteit. En boeten daarmee in op energie, flexibiliteit en – uiteindelijk – prestaties.

Het is als het routinestel op een zonnige zondagmiddag. Zelfde e-bike, zelfde azuurblauwe ANWB-windjack en dito wandelschoenen. Hij leest kaart. Zij wil rechtsaf, maar gaat toch naar links. Gewoon, omdat hij het wil. Ook dat is een keuze.

Durf anders te kiezen

Privé of zakelijk, anders is altijd een optie. Ik pleit niet voor scheiding of ontslag. Juist niet. Want ook verschillen bestaan bij de gratie van hun tegendeel. Ik pleit vooral voor anders. Bijvoorbeeld bij het aanstellen van nieuwe medewerkers die iets anders – liefst beter – kunnen dan anderen. Weersta de behoefte om klonen van succesvolle collega´s of van jezelf aan te nemen. Durf anders te kiezen en koester andersdenkenden. Uiteindelijk gaat het je veel opleveren: meer informatie, meer ruimte voor vernieuwing en meer energie. Je kunt voor minder gaan.

beeld: pexels

Waardeer dit blogbericht:
0

Marco bemiddelt in particuliere en professionele conflicten en is specialist op het gebied van conflictmanagement. Vanuit dat perspectief adviseert hij organisaties op het gebied van interne communicatie, betrekkingen, verandering en reputatie.


Op 16 september as. geeft hij via de HRUniversity de kennissessie De kunst van het confronteren. Kijk hier als je hierover meer wilt weten.


linkedin hover 32