17
feb

5 vragen over de noodzaak voor orde en netheid

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3171
  • 0 reactie
  • Afdrukken

We hebben thuis een nieuwe schoonmaakster. Ze is uitstekend. In de badkamer maakt ze ook de binnenkant van het badkamermeubel schoon. Het is een lang geleden dat dit grondig is gebeurd. In het badkamerkastje staan onder meer mijn scheerspullen. Ik heb een voorkeur voor de manier waarop mijn scheerspullen staan: het doosje met scheerzeep mag niet dicht zijn en de borstel moet liggen.

In mijn gedachten is het algemeen bekend dat het op deze manier moet gebeuren. De nieuwe schoonmaakster vindt dit niet leuk. Zij maakt het doosje dicht en zer de borstel rechtop. Het is over het algemeen hetzelfde met de schoonmaakdames (of -heren) in hotels. Als ik 's avonds terugga naar mijn hotel, zit de deksel op de scheerzeep en staan de borstel rechtop.

In veel organisaties zie ik een voortdurende behoefte aan een zekere mate van orde en netheid. De vakken in het organigram moeten dezelfde grootte hebben. De matrix moet geen vakjes hebben die niet aansluiten op twee regels, omdat dit zal leiden tot vragen: waarom staat dit vakje los in de matrix? De communicatie-politie staat op de uitkijk om mensen te vangen die hun eigen nieuwsbrief maken of nog erger, hun eigen logo ontwerpen. Branding gaat vaak over netheid, en minder over diversiteit.

Het voorbeeld van de scheerkwast werkt niet, op een bepaalde manier. Ik heb ook behoefte aan netheid, maar mijn netheid (scheerschuim open, borstel liggend) verschilt van de visie op netheid van de schoonmaakster (doosje dicht, borstel staat). Ik weet zeker dat er scheerders zijn die er nog anders over denken: doos open of gesloten, borstel liggend of staand: het maakt geen bal uit!

Ook binnen organisaties is dit het geval. Mensen hebben een verschillende mening over de noodzaak van netheid. En de groep mensen die van netheid houden (een grote groep neem ik aan) hebben verschillende opvattingen over wat netheid is, en wat er nodig is om het juiste niveau te bereiken.

Mijn eerste vraag is: kun je een organisatie creëren waar alle verschillende groepen zich thuis voelen?

Mocht je je afvragen wat de andere vier vragen zijn: Ik ben bang dat je ze zelf moet bedenken.

Met dank aan Gert-Jan van Wijk voor de inspiratie door zijn blog.

Deze Blog Post is een vertaling van de blog post 5 questions about the need for neatness, op 8 maart 2014 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Eline Timmermans

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon