09
dec

15 rollen voor HR in 2015

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5720
  • 0 reactie
  • Afdrukken

2015 wordt een jaar waarin HR nog meer kan laten zien wat ze waard zijn. De ontwikkelingen gaan snel en organisaties worden complexer. HR heeft wat te melden en als HR de juiste interventies weet te vinden zal de impact groot kunnen zijn. Een paar rollen die HR kan spelen in 2015.

1. De Conversator
HR moet de meester van een goed gesprek zijn. Waar wordt de tijd genomen voor goede gesprekken? Goede gesprekken met onze baas, met ons team, met onze klanten, met onszelf.

2. De Curator
Een nieuwe rol voor HR is de rol van de curator. Curator van kritische vermogens en toptalent in de organisatie. Curator van de verbinders en de mensen die het verschil kunnen maken. Curator van kennis over mensen en organisaties.

3. De Data-Cruncher
Traditioneel is data-mining niet een van de kerncompetenties van HR. Dit zou wel zo moeten zijn. De moderne technologie is hierbij behulpzaam. HR moet goed volgen en voorspellen wat er aan de hand is in de organisatie. Hoe staat het met de betrokkenheid van medewerkers in strategisch belangrijke projecten? Waar zitten de topspecialisten en welke wervingsaanpak levert de beste resultaten?

4. De Experimentator
We kunnen veel van experimenten leren. HR kan experimenten starten. Streef niet naar het wereldwijde allesomvattende proces, of het volledig toekomstbestendige systeem. De tijd tikt door en terwijl je aan het ontwerpen bent, gebeurt niets. Start experimenten met die delen van de organisatie die toe zijn aan iets nieuws. Snelle implementatie, evaluatie en weer een nieuw experiment.

5. De Ontwerper
Kunnen organisaties mooi zijn? Kunnen organisaties leuk zijn om te werken? HR kan een actievere rol spelen in de inrichting van de werkplek. Functionaliteit en efficiency: ja, maar laten we de menselijke maat niet vergeten. Laten we er ook voor zorgen dat wat we ontwerpen voldoet aan de behoeften van verschillende groepen.

6. De Reflector
Er is nooit genoeg tijd voor reflectie. Aan het einde van de jaarlijkse teamsessie wordt altijd gezegd: "Dit moeten we vaker doen", maar terug in het kantoor gebeurt dat niet. HR kan reflectie bevorderen. Neem elke dag tijd voor persoonlijke reflectie; neem de tijd voor reflectie aan het begin en einde van je teamsessies. Reserveer tijd voor reflectie in het managementteam, en niet alleen aan het eind van de bijeenkomst als iedereen naar huis wil.

7. De Risiconemer
Durft HR risico's te nemen? Pleit je voor het aannemen van de kandidaat die niet aan het profiel voldoet, maar die wel iets extra's brengt? Stelt je voor het jonge talent dat nog niet helemaal klaar is voor de zware klus te vragen? Hebben jullie een trainingsprogramma dat anders is dan wat benchmark-bedrijven hebben ontwikkeld? Ben je blij om salarissen onder de mediaan te betalen, omdat uw bedrijf zoveel meer te bieden heeft?

8. De Schoonmaker
Uw organisatie is vol met dingen die eigenlijk niet meer nodig zijn. Formulieren. Processen. Mensen. HR kan de rol van de stofzuiger spelen. Begin met een schone lei, en bepaal dan wat je echt nodig hebt.

9. De Speler
In 2012 schetste Les Hayman de ontwikkeling van HR als volgt: "HR: polite to police to partner to player". Een mooie aansprekende reeks. HR kan meespelen in de business, en niet alleen een kritische waarnemer zijn. HR kan ook bijdragen aan het zorgen voor meer speelplezier.

10. De Uitdager
We hebben mensen nodig die de top durven te challengen. Group think wordt te vaak waargenomen. De plannen zijn altijd ambitieus en de plannen zullen leiden tot meer groei. Niemand wil de pret bederven. Niemand wil worden gezien als een blokker. Dit is waar HR haar onafhankelijkheid kan laten zien, en de uitdaging aan kan gaan, daar waar anderen kiezen om passieve volgelingen te zijn.

11. De Verbinder
In de organisaties van vandaag gaat het over verbinden. HR kan zich concentreren op het opbouwen en versterken van de verbindingen. Tussen landen. Tussen functionele gebieden. Tussen oud en jong. Tussen de baby boomers en Gen Y. Tussen oud en nieuw. Tussen early-adapters en volgers. Tussen change-agents en rotsen in de branding. Tussen de binnenste cirkel en de buitenste cirkel. Tussen leiders en volgers. Tussen HQ en de mensen aan het front.

12. De Verhalenverteller
2015 is weer een goed jaar om verhalen te vertellen. Door middel van verhalen kunnen we leren over de ambities van het bedrijf. Door middel van verhalen kunnen we leren wat de waarden werkelijk betekenen. Door verhalen kunnen we de organisatie verbinden met de buitenwereld. HR kan de meester van het vertellen van verhalen zijn.

13. De Vernieuwer
HR wordt niet vaak geassocieerd met innovatie. Helaas. Er is veel ruimte voor vernieuwing en innovatie in HR. Bent u tevreden met uw selectiemethoden? Bent u tevreden met uw trainingsprogramma's en de manier waarop je de voortgang kan meten? Met uw beloningsprogramma? Neem een stap terug, zet je hoed op als innovator en kijk hoe je met iets nieuws kan komen.

14. De Versneller
Snelheid is van het allergrootste belang. HR kan helpen om processen en besluitvorming te versnellen. Het tempo in de meeste organisaties is te traag. Het jaar is nog steeds de belangrijkste planningsbouwsteen. HR kan veel doen om te helpen om de snelheid te verhogen. Zoek naar resultaatgerichte medewerkers. Verwijder trage en bureaucratische processen. Stop met one-size-fits-all concepten. Gebruik het principe 'Just in time' en stop me 'Just-in-case'.

15. De Waardenhoeder
Organisaties zijn meer en meer waarden gedreven. Sterke waarden moeten worden gevoed en verdedigd. HR-leiders moeten rolmodellen zijn die door hun gedrag laten zien dat ze leven naar de waarden.

Wat is de rol die u wilt spelen in 2015? Succes!

Dit artikel werd eerder in het Engels gepubliceerd op de website van het HR trend Institute: 15 roles for HR in 2015

Vertaling: Tom Haak

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties