26
jan

Zorgen zzp’ers om wetswijzigingen

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2245
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Er is politiek veel te doen om de wet- en regelgeving rond zp’ers. Onder meer het afschaffen van zelfstandigenaftrek en de mogelijke vervanging van de VAR houden de gemoederen bezig. Dit baart zp’ers grote zorgen, blijkt uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts in samenwerking met Dutch Network Group onder honderden zelfstandigen. Naast wetswijzigingen maken zp’ers zich met name zorgen over hun tarief en het binnenhalen van voldoende opdrachtgevers.

Zp’ers zijn verplicht alles zelf te regelen. Dat maakt onafhankelijk, maar levert ook zorgen op. Uit het eerste ZP Facts rapport van 2016 komt naar voren dat de hoogte van het tarief (2,86 op een schaal van 5) en het binnenhalen van voldoende opdrachtgevers (3,02) de grootste kopzorgen opleveren voor zp’ers. Deze bekommeringen zijn echter inherent aan het zelfstandig ondernemerschap. Zowel de oudere als de jongere generatie zp’ers zien hun pensioenopbouw als een zorgenkindje. Op de genoemde schaal ligt dit bij zp’ers van 35 jaar en jonger op 2,77; ongeveer even hoog als bij de oudere generatie. De jongere zp’er maakt zich tevens zorgen over het verkrijgen van een hypotheek voor een eigen woning (2,64). Daarnaast blijken veel zp’ers zich zorgen te maken over wetswijzigingen (2,77), zoals over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die de VAR moet vervangen. De onrust hieromtrent speelt als sinds 2014 en de wet is nog altijd niet door de Eerste Kamer.

Gevolgen onrust rond VAR

Zelfstandig professional Emad Loulidi, deelnemer aan het onderzoek, spreekt zijn zorgen uit: 'De vervanging van de VAR, hoe gaat dat eruit zien? Het is afwachten totdat het geïmplementeerd is. Tot die tijd kan niemand een helder antwoord geven. Het ontbreekt aan concrete informatievoorziening.' 

De onrust onder zelfstandig professionals lijkt aangewakkerd te worden door berichtgeving over opdrachtgevers die het niet langer aandurven zp’ers rechtstreeks in te huren. Gert-Jan Schellingerhout, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: 'Wij zien die beweging bij opdrachtgevers ook. En ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen, er komt nogal wat op de bedrijven af. Organisaties hebben in steeds grotere mate de wens gebruik te maken van de kennis en kunde die bij zelfstandig professionals aanwezig is, maar willen daarbij wel alle risico’s buiten de deur houden. Zeker het risico op naheffing van sociale lasten.' Het debat over de Wet DBA in de Eerste Kamer vindt plaats op 26 januari, gevolgd door de stemming op 2 februari. Schellingerhout vervolgt: 'Hopelijk komt er dan eindelijk duidelijkheid, zodat zowel zp’ers als opdrachtgevers niet belemmert worden in hun ondernemerschap.'

Het laatste rapport van ZP Facts, dat dit keer volledig in het teken staat van jonge zelfstandig professionals, is hier te downloaden.

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

Melody Barlage (1988) is sinds 2014 Business Intelligence Specialist bij kennisbemiddelaar HeadFirst. Ze promoveerde in 2014 aan de Universiteit van Tilburg, waar zij nog altijd onderzoek uitvoert naar diverse thema’s rond Zelfstandig Professionals en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Barlage is daarmee de verbindende factor en drijvende kracht achter ZP Facts, de monitor voor de markt van Zelfstandig Professionals, een samenwerking tussen de Universiteit van Tilburg en HeadFirst.


linkedin hover 32 twitter hover 32