23
sept

Stacked ranking: waarom het niet werkt

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2871
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Stacked ranking is het plaatsen van werknemers in ‘rangen’ aan de hand van een schaal van 1 tot 5. Wie aan het einde van het jaar in de laagste schaal zit, wordt ontslagen en degenen bovenin krijgen promotie of een bonus. Deze manier van evalueren wordt regelmatig gebruikt bij grote, angelsaksische bedrijven. Toch komen steeds meer werkgevers hierop terug.

Ranken van werknemers is ontstaan om het beoordelingsproces te standaardiseren en objectiveren. Jack Welch introduceerde deze manier van beoordelen als eerste binnen zijn bedrijf General Electric in de jaren tachtig. Door zijn model werden managers gedwongen de werknemers te verdelen in: “minst presterend” (10% van de werknemers), “gemiddeld presterend” (75% van de werknemers) en “ best presterend” (15% van de werknemers).

Al snel groeide er weerstand tegen deze vorm van beoordelen. Het schalen van een prestatie op basis van cijfers leidt tot demotivatie, risicomijdend gedrag en ongezonde onderlinge concurrentie. Het zou daarnaast ook zeer kostbaar zijn: Deloitte onderzocht de eigen organisatie en kwam uit op 2 miljoen uur per jaar wat zij kwijt was aan het ranken van personeel.

Hoe moet het dan wel? Microsoft, Deloitte en Accenture geven nu regelmatige feedback (regular check-ins). Meer gericht op het individu en zijn of haar kwaliteiten en ontwikkeling. Bij Deloitte experimenteren ze ook met een nieuwe vorm van beoordelen. Vier vragen staan hierbij centraal, waarbij deels uitgegaan wordt van het consistente gevoel en de intenties, in plaats van de inconsistente beoordeling van de skills van werknemers. “Deze persoon is nu klaar voor promotie” of “Gegeven wat ik weet van deze persoon, zou ik hem/haar altijd in mijn team willen” zijn voorbeelden hiervan.

Meer informatie? Lees het hele artikel via deze link op NRC Q. 

Beeld: gratisography.com/#animals

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32