31
mei

HRblockchain: een introductie

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3441
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op 30 juni organiseren we samen met Paul Bessems een HRblockchain workshop. In de aanloop besteden wij extra aandacht aan deze organisatievorm. Vandaag: een introductie.

Meld je nu aan! >>

 

Wat is de Blockchain?

Paul Bessems formuleert het als volgt: Letterlijk betekent blockchain een keten van blokken, waarbij een blok bestaat uit een aantal transacties. Het is een aaneenschakeling van gecontroleerde transacties. We kennen het begrip blockchain vooral in relatie tot de Bitcoin. In het kort kun je de Blockchain zien als een extra laag boven het Internet. Deze laag zorgt ervoor dat we niet alleen op een veilige en betrouwbare manier informatie kunnen uitwisselen tussen verzender en ontvanger, maar ook transacties kunnen doen. Nu hoor ik je zeggen: ‘Maar we doen toch al lang transacties via het Internet?’ Dat klopt. Je zult je vast wel eens online aangemeld hebben voor een cursus of een boek besteld hebben bij bol.com of managementboek.nl. Maar op dit moment bestel je via de website van de aanbieder, terwijl je als vrager, als consument via een eigen applicatie zou willen bestellen zodat je ook niet steeds dezelfde gegevens hoeft in te voeren en je gegevens veilig zijn.

Het grote verschil tussen de huidige manier van werken en de Blockchain is dat we geen banken, bedrijven, advocaten, verkopers en accountants meer nodig hebben om transacties te doen en een boekhouding hiervan bij te houden. We hebben ook geen (HR) manager meer nodig om bestellingen te fiatteren, geen backoffice meer nodig om transacties te verwerken en geen contracten, VAR of DBA meer nodig om zaken te regelen... oeps!

Dat betekent nogal wat. De Blockchain heeft dan ook de potentie om veel functies overbodig te maken, waaronder grote delen van het HR domein. Zelfs ‘het bedrijf’ als default organisatievorm hebben we steeds vaker niet meer nodig. We zullen straks vooral werken met Decentralized Autonomous Organizations (zogenaamde DAO’s).

Houd HRzone goed in de gaten want binnenkort besteden we meer aandacht aan dit onderwerp!

HRblockchain l 30 juni 2016

Datum: 30 juni 

Locatie: B.Amsterdam

Tijden: 13:00 – 17:00 uur

Kosten: € 95 ex. BTW

Meer informatie en inschrijven 

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32