20
mei

HR is in the game!

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4439
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De essentie van hr is, dat het de hele organisatie raakt; is de core business goed georganiseerd? Zitten mensen op de juiste plek? Hoe zit het met de beslissingsbevoegdheid? Zijn medewerkers vitaal? Is de personeelsadministratie op orde? Wat doen we met talenten en loopbaanpaden?

Integrale focus

Het is nogal wat. Daarnaast komen er uit de markt verschillende ontwikkelingen op hr af; onder andere de voortschrijdende technologische ontwikkelingen, de economische conjunctuur, milieubewustzijn, demografische trends, de positie van Nederland of de organisatie ten opzichte van globalisering. Hr zou zich niet meer moeten afvragen of het een strategische plek heeft in de organisatie. Hr is strategisch als je de focus op de externe ontwikkelingen behoudt en deze meeneemt naar de interne organisatie! Juist hier zit de toegevoegde waarde van hr. Natuurlijk is een belangrijke rol weggelegd voor het management en andere beleidsbepalers, maar zijn managers niet vooral bezig met de eigen organisatie? En betrekken zij niet vooral de hr-functionaris bij operationele en individuele casuïstiek? Als hr de interne focus verplaatst naar de buitenwereld, worden externe factoren bepalend voor de interne organisatie. Een integrale focus, die trendsettend kan zijn.

Adaptieve lenige organisatie

Voor sommige organisaties is strategisch hr net zo normaal als de focus op winst maken. Deze organisaties begrijpen dat het organisatieresultaat bestaat bij de gratie van de integratie van sociaal kapitaal en externe invloeden. Een adaptieve lenige organisatie is in staat om te anticiperen op externe ontwikkelingen. De factor plezier is hierbij niet onbelangrijk. Hr heeft een cruciale rol in het anticiperen op ontwikkelingen:

  • Als trendwatcher van externe ontwikkelingen die de interne organisatie raken.
  • Als verbinder tussen externe ontwikkelingen en operationalisering en daaruit volgend hr-beleid.
  • Als aanjager van trends in de eigen organisatie; niet wachten tot het management is overtuigd van je plannen, maar laten zien dat de door hr ontwikkelde processen en programma's resultaat opleveren en daarin vooruit durven lopen.
  • Als doener in plaats van (be)denker; waarom wachten op een akkoord voor een energielosmakende integrale aanpak van talent en diversiteit als je als hr-discipline al lang weet, dat dit gaat werken en rendement oplevert?
  • Als authentieke kennishebber van de factor human capital; hr is ervoor opgeleid, heeft er plezier in en kan zich hiermee van volgend naar leidend opstellen.
  • Als lefhebbend durver; durf te bepalen en durf dingen uit te proberen! Gamification binnen de organisatie helpt hierbij, voor de funfactor en als spelonderdeel tijdens een pilotfase van nieuw beleid.

Gamification

Britt Brackenie schreef onlangs een goed artikel over gamification en de kans voor hr. Wat zij daarin onder andere noemt, is de kans voor hr om spelelementen toe te voegen aan bestaande processen, bijvoorbeeld tijdens werving & selectie, beoordelingen of trainingen. Maar gamification kan ook toegepast worden als extra motivator om een ander thema te integreren, bijvoorbeeld maatschappelijke betrokkenheid.

Qurrent

Een mooi voorbeeld van gamification in relatie tot maatschappelijke betrokkenheid, is de battle van Qurrent. Zij zijn als jonge, innovatieve energiespeler gestart met als doel om mensen en organisaties bewust te maken van hun energieverbruik. Medewerkers kunnen meedoen aan de battle en krijgen zo inzichtelijk wat zij besparen op hun verbruik thuis en op het werk. Gemiddeld besparen mensen al snel €15,00 tot €30,00 per maand als zij bewuster omgaan met hun energieverbruik. Met de optelsom van alle deelnemende medewerkers, heeft de organisatie zicht op dit 'virtuele' spaargeld, dat aanzet tot bewustzijn binnen de organisatie. Sommige deelnemende organisaties hebben dit geld geschonken aan goede doelen, waarmee zij laten zien dat zij maatschappelijk bewust zijn. De funfactor is hoog tijdens deze battle, omdat aan alles is gedacht; een app, online inzicht, 24x7 bewustzijn en de strijd zelf! Het geeft letterlijk en figuurlijk energie aan organisaties en helpt organisaties iets ongrijpbaars als milieubeleid te verrijken met iets tastbaars waarop iedereen invloed heeft.

Doen in plaats van denken!

Als hr vooruitloopt met dit soort trends, ontstaat een onderstroom van continue energie in de organisatie, die ervoor zorgt dat medewerkers betrokken blijven, elkaar beter leren kennen en met plezier naar hun werk gaan. Het management zal snel zien wat dit oplevert: een adaptieve en lenige organisatie die bruist van vitaliteit en inzet! En dat dit bijdraagt aan rendementsverbetering, vermindering van verzuim en leidt tot hogere productiviteit zal ook niemand verbazen. Doen dus, in plaats van denken! Hr kan veel beter leiden dan volgen, als hr zelf adaptief is!

Meer over adaptief organiseren? Kom naar HRday op 24 juni

De Energy Battle van Qurrent 

Qurrent streeft naar een energiebewuste maatschappij door klanten te helpen zo min mogelijk energie te verbruiken. De Energy Battle maakt energie besparen een stuk leuker. Richard Klatten, ceo van Qurrent legt in het filmpje uit hoe dit te werk gaat. Meer weten? Kijk op de website van Qurrent. 

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Mariëlle Brink is lid van het Kernteam HRCommunity en eigenaar van Flowganics. Zij heeft door eigen ervaringen met vallen en opstaan geleerd wat de zin en onzin is van management én HR procedures en schrijft hierover in blogs, artikelen en het boek 'Als mensen wérken, werkt het niet'. Ook spreekt zij op congressen en seminars over Talent in de Praktijk en Verandermanagement zonder Management.


Ze heeft passie voor mensen en organiseren en wil iets veranderen in organiserend Nederland. Wat drijft iemand? En hoe maken we effectiever gebruik van de overvloed aan talenten op de werkvloer? Haar visie is dat innoveren en slimmer organiseren mogelijk zijn zonder grote financiële investeringen. Mensen continu uitnodigen om zelf verbeteracties te initiëren in het eigen werk, bewijst dat werknemers persoonlijk leiderschap tonen. Ze helpt managers in het loslaten van controledrift en activeert mensen om eigenaarschap te nemen in hun eigen context. Als teamcoach en personal coach werkt zij vanuit de belofte dat iedereen alle oplossingen zelf al heeft. Geen vooropgezette trajecten, maar steeds werken vanuit de kracht van het moment en de dynamiek tussen mensen.


In haar vrije tijd zet zij zich in voor vernieuwing in het onderwijs en schrijfwerk voor diverse platforms.


www.mariellesblog.nl


 

Reacties