25
sept

De manager verdwijnt. Of verandert de vorm van managen?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3231
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is het aantal managers dit jaar gedaald met 8%. Opmerkelijk, want het aantal werkenden steeg juist.

Opvallend is dat de daling vooral te zien bij de gespecialiseerde dienstverlening, de industrie en bouwsector, zorg, horeca en logistiek. In het onderwijs zijn er juist managers bijgekomen. Een ander interessant detail is dat vooral het aantal mannelijke managers daalde. De daling leidt tot euforie bij verschillende groepen. Managers maken, volgens een Telegraaf-lezer, hun werk onnodig gewichtiger met allerlei vergaderingen en formulieren.

CBS Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen geeft aan dat de daling wel eens tijdelijk kan zijn. Managers deinen mee op de conjunctuurgolven, wat betekent dat het aantal managers kan groeien als het herstel van de arbeidsmarkt doorzet. Gert van der Houwen geeft echter aan dat de opmars van zzp’ers en flexcontracten kunnen zorgen voor een verdere afname van de managers. Econoom Alfred Kleinknecht van de TU Delft spreekt dit tegen: ´hoe meer zzp’ers en flexcontracten, hoe meer managers nodig zijn om alles te organiseren´.

In het artikel waarop dit stuk gebaseerd is, zijn verschillende eigenaren van grote organisaties geïnterviewd. Hoe denken zij over managen?

Philip Dries (mede-oprichter ict-bedrijf Schuberg Philis) geeft aan dat het onmogelijk is overal van op de hoogte te zijn binnen je bedrijf. In zijn bedrijf zijn de taken binnen de teams zelf afgesproken, zonder een leidinggevende die daarop toeziet. De teamafspraken leiden tot een gevoel van verantwoordelijkheid tegenover de groep. Ook de beoordeling vindt plaats aan de hand van onderlinge feedback in het team. Als eigenaar geeft hij aan dat de uitdaging vooral zit in het werken op basis van vertrouwen.

Mark Vletter (oprichter telecombedrijf Voys) zegt dat de enige geliefde managers, de managers zijn die hun mensen ‘vrij’ laten. Op basis van het boek over Valve (Amerikaans bedrijf dat videogames ontwikkelt) ging hij de uitdaging aan: iedereen werd leidinggevende van zijn eigen takenpakket, gekoppeld aan zijn of haar competenties.

Meer lezen?

Lees het volledige artikel via deze link.

Beeld: unsplash.com

 

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32