13
apr

Recensie De Kenniskermis - Bart Flos: Stap over van de rollercoaster naar het rad van avontuur!

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2050
  • 0 reactie
  • Afdrukken

We worden overspoeld door informatie, elke minuut van de dag. ‘Het nieuwe werken’ is diep tot in onze smartphones op de keukentafel binnengedrongen en onze talloze 'vrienden' delen met ons via Facebook hun intieme feiten. Informatiestress, we worden er gek van. Hoe overleven we hierin?

De Kenniskermis neemt ons mee door de oorzaken en gevolgen en komt met oplossingen. Elk hoofdstuk heeft een duidelijke opbouw in thema's met een compacte uitleg. Steeds met een kennisprikkel om over na te denken en een verwijzing naar inspirerende TEDx-video's en verdiepende literatuur.

Het eerste deel van het boek is theoretischer, zoals de menselijke evolutie, toeval en en chaos. Soms moet ik even zoeken naar de structuur en relevantie. Daarna worden de thema's en oplossingen concreter en praktischer toepasbaar. Denk aan de groepsgrootte waarin we ons fijn voelen, hoe kennis blijft hangen, hoe we op anderen overkomen, het magische getal 7 en ‘de relatie' met je smartphone. Bart draagt oplossingen aan zoals het gebruiken van 'de kleine groep', ‘de debuutminuut’, ‘kleindenken’ en serieel doen. Multitasken bestaat helemaal niet!

De inhoud is congruent met de opbouw en in een vlotte stijl geschreven. De inleiding is tevens ook de 'debuutminuut'. Je kunt de Kenniskermis in één keer lezen in ongeveer 3 uur. Mijn tip: neem de tijd om het per thema te lezen. Reflecteer op de prikkelende vragen. Ga de dialoog hierover aan met iemand. Vertraag, verklein, selecteer 3 à 4 thema’s en ga er praktisch mee aan de slag. Stap over van de rollercoaster naar het rad van avontuur!

Het boek is een aanrader door de verhelderende inzichten en praktische tips. Eén ding heb ik in ieder geval van de Kenniskermis geleerd: houd het klein! En één ding tegelijkertijd is fijn!

Eindoordeel: 8

Waardeer dit blogbericht:
0
Adviseur in Leren & Ontwikkelen. Pracademic! Ik help organisaties de vertaalslag te maken tussen wat nodig is naar leren & ontwikkelen van leiderschap en medewerkers. Het gaat om de samenhang tussen ontwikkelen, leiden, HRM, processen en systemen. Mijn tip: Stop dikke rapporten, ga praktisch aan de slag.