29
jan

Boek: De Kenniskermis

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3132
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Bart Flos schreef De Kenniskermis om ons te helpen de kennisparadox te omzeilen en dankzij hem kunnen we meer plezier beleven aan onze eigen informatieoverload. Ik sprak met hem over zijn boek. Wil je dit boek ook lezen en er een recensie over schrijven op HRzone? Lees dan vooral verder!

1. Als er één tip is die je de lezers van HRzone wilt meegeven, welke is dat dan?

We worden allemaal overspoeld door kennis en informatie, iedere dag weer. Als er één tip is die ik mag geven, (één ding tegelijk is fijn!), dan is het deze. De volgende keer dat je iets interessants tegenkomt in de enorme informatiestroom – een leuk boek, een interessant artikel, iets op de sociale media, iets op TV of op de radio, iets dat je tegen bent gekomen op het internet, iets dat iemand tegen je heeft gezegd – pak er dan één simpel ding uit, één tip of truc, één handigheidje – en leg de rest even weg. Probeer dat éne ding uit op jezelf of op je omgeving. Oefen het, herhaal het, speel er mee, dan nog een keer oefenen en herhalen, spelen en proberen, totdat je het in de vingers hebt en je je er comfortabel bij voelt. Probeer daarna pas iets anders. Dus één ding tegelijk oefenen-oefenen-oefenen en herhalen-herhalen-herhalen. Totdat je het ‘van buiten’ kent. Het is de enige manier om iets goed van ons korte termijngeheugen (waar we maar een paar dingen kunnen onthouden) naar het langetermijngeheugen (waar onze kennis en vaardigheden zitten) over te zetten. We zijn dan actief bezig met het moeilijkste dat er is: het doorbreken van onze gewoontes.

2. Je hebt het over kleindenken en serieel werken, zijn er voorbeelden van bedrijven die dit al in praktijk brengen?

Ik heb het over temporiseren en doseren, kleindenken en serieel doen, herhalen en oefenen. Dat is tegelijkertijd oud en nieuw nieuws. Het is ‘oud nieuws’ omdat we allang uit onderzoek weten dat we cognitief beperkt zijn in het verwerken van informatie. We lijden allemaal aan een door de evolutie in onze hersenen geprogrammeerde verwerkingsbeperking en dat hebben we allang door wetenschappelijk onderzoek aangetoond en opgeschreven. Het is ‘nieuw nieuws’ omdat het nog maar zelden wordt toegepast door het bedrijfsleven. We lopen hopeloos achter op de opgebouwde kennis over de werking van ons brein en de dagelijks toepassing, thuis en op het werk (dat noem ik dan ook de Kennisparadox: we zijn op papier veel slimmer dan in werkelijkheid). Alleen bedrijven die bereid zijn om de klassieke manier van samenwerken – op kantoor, vijf dagen in de week met lunchpauze, weekend vrij, dan weer opnieuw, en opnieuw, en opnieuw, dan vakantie, en dan weer opnieuw, en opnieuw – te doorbreken (dus onze collectieve gewoontes te doorbreken) en op een hoog volwassenheidsniveau werken (3 of hoger op een schaal van 5) kunnen dit in de praktijk brengen. Google en Facebook zijn bedrijven die dat doen, waar iedereen ook de vrijheid krijgt om outside-the-box te denken.

Het enige dat zij en andere grote bedrijven moeten vrezen is het groeispook. Doei met al dat gegroei! Als een samenwerkingsverband groter wordt dan 150 mensen, zo blijkt uit onderzoek, dan neemt de doelmatigheid exponentieel af. Kortom: Ken je brein! Houd het fijn! Eén ding tegelijk is fijn!

3. Welk boek ligt er bij jou op je nachtkastje?

Dat is een flinke pil van bijna 800 bladzijden en ik ben er net in begonnen. Het is Het verhaal van onze voorouders – Een pelgrimstocht naar de oorsprong van het leven van Richard Dawkins, een Britse evolutiebioloog die als geen ander kan vertellen over evolutie en natuurlijke selectie, het boeiende verschijnsel dat aan de basis ligt van ons bestaan. We zouden ons allemaal wel eens wat meer kunnen verdiepen in de belangrijke vragen: wie zijn we, waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe?

4. Wat is jouw trend van 2016?

Wat ik zie als trend van 2016, is het begin van het einde van de sociale media en de triviale uitwisseling van non-nieuws, halve waarheden en angstverhalen. Ik zie ook steeds meer verzet tegen het ongebreidelde gebruik van de smartphone. Het is overal, op straat, in de trein, op de fiets, in de auto (levensgevaarlijk!), aan de tafel, tijdens het eten, op werk, in bed. Het verkwanselt het menselijk vermogen tot samenwerking, face-to-face contact, uitwisselen van non-verbale communicatie en de kritische discussie. Gelukkig zie je ook signalen waarbij mensen elkaar aansporen om het gebruik te verminderen en meer aandacht voor elkaar te hebben. Ik zeg: maak het uit met je smartphone! (maar wel vriendjes blijven). We zouden elkaar daar veel vaker en intensiever op mogen aanspreken. Ben je in het bijzijn van je medemens, uit met die krengen! Práát met elkaar, discussieer, wees kritisch, lach, huil, eet, drink, vier feest en dans. Daar heb je geen apparaatjes bij nodig.

Daarnaast zie ik heel veel bemoedigende tekenen dat de samenleving op een kantelpunt staat om van fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) over te gaan op bio-energie (zon, wind, biomassa, aardwarmte). Bedrijven als Shell ondergaan hun eigen ‘kodakmoment’ en innovators als Elon Musk veroveren de wereld met elektrische auto’s en Battery Power Packs waarmee je onafhankelijk kunt worden van de energiemaatschappijen. Deze trend is onomkeerbaar en over 50 tot 100 jaar zal het voor de dan levende generaties ongelofelijk lijken dat we ooit in voertuigen hebben gereden die zichzelf met gecontroleerde gasexplosies voortbrachten en totaal afhankelijk waren van bruine smurrie en zwarte brokken die met veel moeite en ten koste van het milieu nota bene diep uit de grond moest worden gehaald. Het idee! Terwijl de zon al vijf miljard jaar op een afstand van 150 miljoen kilometer zoveel energie op ons afstraalt dat we iedere vijf minuten genoeg hebben om de hele aarde te voorzien. En dat we van diezelfde zon voor ieder van de 7,1 miljard aardbewoners het equivalent van 10 miljoen vaten olie ontvangen. Per seconde! Iets om over na te denken en een hele goede trend, dunkt me. Yahoo! (joepie)!

bannerBart Flos

Waardeer dit blogbericht:
0