15
dec

Weconomics Theorie - Naar een nieuw organisatiemodel

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4260
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het boek Weconomics Theorie is onderdeel van het Weconomics programma voor het verbeteren van de productiviteit van informatiewerkers en het organiseren van een duurzame economie en welvaart. Naast Weconomics Theorie schreef Paul Bessems ook Weconomics Analyse en Weconomics Praktijk. In dit artikel leest u het hoofdstuk Naar een nieuw organisatiemodel uit het boek Weconomics Theorie.

Hoofdstuk 4: Naar een nieuw organisatiemodel

Op basis van de historische analyse (hoofdstuk 2), de theorie uit het hoofdstuk 3 en de analyse uit het boek 'Weconomics analyse', maak ik in dit hoofdstuk een ontwerptekening, een soort schets voor het ontwerpen van het Weconomics model en de infrastructuur. Deze ontwerptekening is gebaseerd op de analyse van problemen, ontwikkelingen, kenmerken en inzichten, die betrekking hebben op de organisatie van ons werk, onze economie en onze welvaart. Deze analyse dient niet alleen voor het ontwerp van Weconomics, maar kan ook direct gebruikt worden voor een analyse in je eigen domein.

Concreet leidt de analyse uit het boek 'Weconomics analyse' en de theorie uit dit boek (hoofdstuk 2 en 3) tot maken van een ontwerptekening in de vorm van:

  • De relatie tussen arbeidsproductiviteit en welvaart (paragraaf 4.2)
  • Analyse vanuit zes perspectieven (paragraaf 4.3)
  • Naar een nieuwe balans (paragraaf 4.4)
  • Analyse vanuit negen patronen (4.5)

Meer lezen?

 PaulBessemsH4

Lees hier ook de voorpublicatie van de inleiding van het boek Weconomics Analyse.

Waardeer dit blogbericht:
0

Paul Bessems is onderzoeker, schrijver, spreker en strategisch organisatie-adviseur. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na zijn loopbaan als zelfstandig adviseur heeft hij zich gespecialiseerd in Weconomics. Weconomics is een model, een infrastructuur én een programma om informatiewerkers veel productiever te maken door communities en gedeelde informatienetwerken op te zetten en bestaande processen uit klassieke organisaties over te hevelen naar deze nieuwe netwerken. Hij schreef hierover boeken als 'Elke dag als de zon opkomt' en een tetralogie van ruim  1300 pagina's. Het eerste boek uit deze serie van 4 heet: 'Weconomics - Hoe overleef je als informatiewerker de 21e eeuw?'. In de Weconomics Tetralogie geeft Bessems een brede en diepe analyse en biedt hij een oplossing voor duurzaam nieuw organiseren van werk en welvaart in de 21e eeuw. Hij beantwoordt de vraag waarom we in een welvaartscrisis zitten en hoe we daar structureel uitkomen. Verder geeft Bessems lezingen, trainingen, workshops op het gebied van Weconomics en adviseert hij bedrijven en instellingen die communities willen opzetten en slimmer willen samenwerken in gedeelde informatienetwerken. Ontwikkeling en verspreiding van het gedachtengoed doet hij onder meer via de door hem opgerichte Weconomics Foundation.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties