26
nov

Weconomics Analyse - Inleiding

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4089
  • 2 reacties
  • Afdrukken

Het boek Weconomics Analyse is onderdeel van het Weconomics programma voor het verbeteren van de productiviteit van informatiewerkers en het organiseren van een duurzame economie en welvaart. Naast Weconomics Analyse schreef Paul Bessems ook Weconomics Praktijk en Weconomics Theorie. In dit artikel leest u de inleiding van Weconomics Analyse. 

Waarom dit boek?

Dit boek gaat over een nieuwe manier van denken over de organisatie van werk, economie en welvaart. De manier waarop we ons werk de afgelopen honderd jaar georganiseerd hebben, heeft ons (in West Europa en de Verenigde Staten ) veel welvaart gebracht, maar tegen een hoge prijs: vergrijzing, weinig vertrouwen in leiderschap, klimaatverandering, milieubelasting, olie die opraakt, voedselprijzen die stijgen, afhankelijkheid van groei, geld en grote instituten... allemaal kosten waartegen we onze welvaart hebben verkregen. Willen we onze welvaart behouden dan zullen we een ander systeem moeten bedenken om welvaart te creëren en anders moeten gaan denken over welk werk we als mens willen doen en de manier waarop we dat organiseren. We zullen een andere 'machine' moeten ontwerpen voor de 'productie' van een duurzame welvaart. We zullen ons werk met een nieuw organisatiemodel moeten organiseren.

De belangrijkste oplossing voor ons welvaartsprobleem, waar we aan het begin van deze eeuw in terecht zijn gekomen, is het verbeteren van de productiviteit van het domein van de informatiewerker . Productiviteitgroei levert de belangrijkste bijdrage aan onze welvaart. Maar op dit moment hebben we echter te maken met een productiviteitsparadox: ondanks de hoge investeringen in ICT middelen en allerlei managementconcepten, stijgt de productiviteit nauwelijks. Naar verwachting is meer dan de helft van de werkenden in Nederland, meer dan de helft van de tijd bezig met het verwerken van informatie. Willen we naar een betaalbare en duurzame welvaart dan zullen we de informatiewerker veel productiever moeten maken. Dat lukt niet met de huidige manier van organiseren. De landbouwer en fabrieksarbeider zijn al vijftig keer productiever geworden, waardoor we onze welvaart hebben kunnen opbouwen. De productiviteit van de informatiewerker is sinds 1965 nauwelijks verdubbeld! De reden hiervoor is simpel: we organiseren het werk van de informatiewerker met het verkeerde instrument. Een landbouwer wordt ook niet productiever in een fabriek en een fabrieksarbeider wordt niet productiever op een boerderij. Werk en werkorganisatie moeten bij elkaar passen en doen dat nu niet meer.

PaulBessemsInleidingI

Waardeer dit blogbericht:
0

Paul Bessems is onderzoeker, schrijver, spreker en strategisch organisatie-adviseur. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na zijn loopbaan als zelfstandig adviseur heeft hij zich gespecialiseerd in Weconomics. Weconomics is een model, een infrastructuur én een programma om informatiewerkers veel productiever te maken door communities en gedeelde informatienetwerken op te zetten en bestaande processen uit klassieke organisaties over te hevelen naar deze nieuwe netwerken. Hij schreef hierover boeken als 'Elke dag als de zon opkomt' en een tetralogie van ruim  1300 pagina's. Het eerste boek uit deze serie van 4 heet: 'Weconomics - Hoe overleef je als informatiewerker de 21e eeuw?'. In de Weconomics Tetralogie geeft Bessems een brede en diepe analyse en biedt hij een oplossing voor duurzaam nieuw organiseren van werk en welvaart in de 21e eeuw. Hij beantwoordt de vraag waarom we in een welvaartscrisis zitten en hoe we daar structureel uitkomen. Verder geeft Bessems lezingen, trainingen, workshops op het gebied van Weconomics en adviseert hij bedrijven en instellingen die communities willen opzetten en slimmer willen samenwerken in gedeelde informatienetwerken. Ontwikkeling en verspreiding van het gedachtengoed doet hij onder meer via de door hem opgerichte Weconomics Foundation.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties