22
jan

Wat hr kan leren van een Market Garden veteraan

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3871
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De uitdaging bij elke hr interventie is om de medewerkers in hun kern te raken, zodat ze zich echt openstellen. Hun schillen afleggen en niet meer reageren uit gewoonte of wenselijk gedrag. Pas dan komen wezenlijke gesprekken op gang, waardoor blijvende verandering van binnenuit mogelijk wordt. Pas dan ontstaan verbindingen die intact blijven onder uitdagende omstandigheden. Dus welke methodiek je ook inzet, duurzame resultaten vragen allereerst om het bereiken van de mens achter de werknemer. En dat doe je met je eigen autoriteit.

De kracht van het verhaal

Verhalen raken mensen meer dan modellen. Enige tijd geleden was ik aanwezig bij de éénmalige vertoning van een documentaire over een veteraan van de Market Garden operatie, Douglas Charlton (1923-2013). In de film van Jan Cees ter Brugge en Maaike Kuyvenhoven vertelt deze parachutist over zijn bijzondere ervaringen tijdens tien dagen in september 1944. Een periode waarin alle ervaringen die je bij een groot, uiteindelijk mislukt, offensief op vreemde bodem kunt opdoen, bij elkaar kwamen. Dankzij zijn uitmuntende geheugen en vertelkunst levert de documentaire aanknopingspunten op voor alle wezenlijke thema's van leiderschap en teamwork.

Douglas Charlton

Douglas Charlton (1923-2013) was een uniek en wijs man. Door een bijzonder toeval had hij van jongs af aan zijn geheugen getraind. Daardoor was hij in staat gebeurtenissen van 50 jaar geleden tot in detail terug te halen. De documentaire zoomt in zijn ervaring als parachutist tijdens operatie Market Garden. Tien dagen in september '44 waarin hij meer heeft meegemaakt dan anderen in een heel leven.

Douglas spreekt in de film met autoriteit. Het was een man die zijn vaak heftige ervaringen écht geintegreerd had. Die niet wegliep voor zijn emoties, maar zich er ook niet door liet overmannen. Met de jaren had hij een hele heldere kijk gekregen op de gebeurtenissen van toen. Over vriendschap, uitdaging, humor, verlies, toeval, leiderschap en teamgeest. De lessen die hij geleerd had, zijn van alle tijden. Zijn verhaal raakt mensen in hun kern waardoor onderlinge verbinding en het wezenlijke gesprek, veel makkelijker tot standkomen.

Bijzondere reacties

Minstens net zo bijzonder als de film zelf waren de reacties van de mensen na afloop. Ze waren geraakt en de gesprekken die ontstonden waren anders dan anders. Over de wezenlijke dingen in het leven, puur, open, eerlijk en volwassen. Een veteraan die de film zag, vertelde zelfs dat het voor hem therapeutisch was geweest. Iets in de persoon van Douglas Charlton en hoe hij zijn verhaal vertelt, dwingt het blijkbaar af.

Elke begeleiding, of het nu een teambuilding, scholing of coaching is, levert alleen dan duurzaam resultaat op, wanneer de deelnemers er precies zo in staan. Want alleen dan leg je de basis voor ontwikkeling die van binnenuit gedragen wordt. En dat is niet vanzelfsprekend het geval! Met als gevolg dat de bijeenkomsten op hun best inzichtelijk en inspirerend zijn, maar niet blijvend leiden tot ander gedrag en een andere mindset. En dat is waar je als toekomstgerichte hr professional toch naar op zoek bent. De sleutel daartoe is te vinden in de persoon van Douglas Charlton zelf.

TOEKOMST VAN WERK - 11 JUNI - O.A. LYNDA GRATTON EN JONATHAN HOLSLAG

Een unieke bijeenkomst, op een bijzondere plek, over de gevolgen van maatschappelijke, economische en technologische veranderingen op het werk en leven van mensen. Met o.a. Lynda Gratton, Jonathan Holslag en Aukje Nauta.

Speciale aanbieding: 4=3, kom met 4 personen en betaal voor 3. Klik hier voor meer informatie of bestel je kaarten hier

Autoriteit

De setting waarmee je een begeleiding begint, speelt een belangrijke rol. Die moet veilig en uitnodigend zijn. Maar wat Douglas Charlton ons leert is dat er nog een andere factor onmisbaar is: autoriteit oftewel het spreken met gezag op een bepaald terrein. Als programmaleider staat of valt het uiteindelijke resultaat voor je organisatie met jouw autoriteit.

Douglas sprak met autoriteit: hij belichaamde zijn boodschap. Het was echt en doorleefd, met hart en ziel. De waarheid van zijn woorden was voor iedereen direct herkenbaar. Juist door niet autoritair te zijn, maar bescheiden en bij zichzelf blijvend, sprak hij met gezag. Want autoritair optreden staat ware autoriteit juist in de weg.

Gezag komt niet voort uit wat je weet of namens wie je spreekt, maar uit wie je bent. Het weten waar je het over hebt als ervaringsdeskundige. Het is niet te leren in een opleiding en het is niet te faken. Maar je kunt er wel aan werken met totale eerlijkheid en (zelf)reflectie.

De les

De belangrijkste les die je kunt leren van Douglas Charlton, is dat jouw effectiviteit als hr professional wordt bepaald door je autoriteit. De boodschap die je brengt, het programma dat je verzorgt, moet écht van jou zijn. Vertel nooit het verhaal van een ander, spreek met autoriteit en belichaam je boodschap. En dan ben je, net als Douglas Charlton, in staat om mensen te raken en te helpen blijvend te veranderen. Waardevol voor jouw organisatie en jezelf, potentieel life changing voor je medewerkers.

Waardeer dit blogbericht:
0

Dirk Anton van Mulligen (1967) is een ontwikkelaar van excellente teams en leiders, voor wie menselijkheid en resultaat hand in hand gaan. Hij is co-auteur van het boek Geef je organisatie toekomst. Samen met Maaike Kuyvenhoven en Jan Cees ter Brugge ontwikkelde hij het teambuildingprogramma ‘Klaar voor de Sprong’ wat exclusief gebruik maakt van de documentaire ‘Douglas Charlton, tien dagen in september ‘44’.


linkedin hover 32

Reacties