12
apr

Krijg met het boek 'Kick-off' je projectplan op één pagina

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3142
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Projecten bij overheden en bedrijven mislukken vaak omdat mooie plannen niet snel genoeg in de praktijk worden getoetst. ‘Projectteams blijven maar praten en theoretiseren, waardoor het gedroomde projectresultaat achterhaald is voordat het in de praktijk is gebracht.’

Er wordt steeds vaker projectmatig gewerkt. De voordelen zijn groot als een groep specialisten samenwerkt om de deadline te halen. Maar er is ook een nadeel waardoor veel projecten mislukken. Zeker in de (semi) publieke sector worden ideeën tot in den treure uitgewerkt en vaak pas in de praktijk gebracht als er maanden, zo niet jaren, over is gesproken. Echte innovatie bereik je dan niet meer.

Dikke projectplannen komen van pas als je een vliegtuig bouwt of een nieuw stuk snelweg aanlegt. Maar een lang bestuurlijk traject is funest als het gaat om vernieuwing en innovatie. De wereld verandert steeds sneller onder invloed van trends als digitalisering, robotisering en flexibilisering. In projecten wordt daar vaak geen rekening mee gehouden. Een projectplan wordt vastgesteld en uitgevoerd voor de duur van vele jaren, zonder ruimte om bij te sturen tijdens de uitvoer.

Geen dikke rapporten

Er werken heel goede en betrokken mensen in sectoren als de zorg, het onderwijs en gemeentes, maar dit is meestal geen ondernemende omgeving waarin ideeën al doende worden uitgebouwd. In projecten moet veel sneller van idee tot actie gegaan worden dan men gewend is. In de praktijk stel je dan bij om tot het gewenste resultaat te komen, want pas in de praktijk blijkt wat werkt en niet werkt, en dat komt de kwaliteit ten goede. Bovendien blijkt dat het prettig is dat er eerder aan de slag gegaan kan worden.

Anders dan gebruikelijk moet niet alles vooraf geregeld zijn. Met name leidinggevenden hebben bij de start de neiging om allerlei zaken dicht te timmeren. Beter werkt het om toe te werken naar mijlpalen. Bij elke bereikte mijlpaal wordt het project geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.

Direct aan de slag

Benoem voor een snelle start al bij het opstellen van het projectplan concrete acties. Het projectteam kan daar dan direct mee aan de slag. In het vervolg van het project ligt de focus op het bijstellen van de resultaten aan de ervaringen in de praktijk om zo tot een eindresultaat te komen dat werkt.

Voor een succesvol project is het daarnaast belangrijk dat er vanaf de start overzicht is. Wat moet er allemaal gebeuren? De basis van een goed project is een schema met alle punten waar je aan moet denken zodat je niets over het hoofd ziet.

Kick-off methode

Kick-off-methode helpt overzicht houden met een zogenaamd canvas, een schema waarop alles staat waarover nagedacht moet worden tijdens je project. Het canvas is uitgewerkt op poster formaat en laat iedereen zo vanaf de eerste vergadering zien hoe het stap voor stap wordt ingevuld. Alle elementen van het project komen in het canvas terug. Het is een praktisch en visueel hulpmiddel om projecten mee te managen, waardoor de voorbereiding snel en gestructureerd verloopt. Tijdens het project helpt het canvas om het budget in de gaten te houden, draagvlak te creëren, succesvol samen te werken en het project te evalueren.

Voor adviesbureau Over/Nieuw is Kick-off inmiddels de vaste methode om projecten mee te organiseren. Overnieuwers Anne Nieboer en Claire Lovell schreven er een boek over: Kick-off, methode voor het maken van je projectplan op één pagina. Volgens de projectmanagers zijn klanten blij dat de methode heel toegankelijk is, waardoor je ook zonder uitgebreide projectmanagementervaring succesvol een project kunt realiseren. 

kickoffboek

 

Wil je ook Kick-Off lezen? Helaas is de win-actie inmiddels afgelopen, maar is het boek natuurlijk wél nog te koop via managementboek.nl.

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties