18
mrt

Lynda Gratton: ‘De toekomst van HR ligt bij het bouwen van de netwerkorganisatie’

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4757
  • 0 reactie
  • Afdrukken

We volgen onze vrienden via Facebook, we verhuren via AirBnB een kamer aan een wildvreemde, we stappen met Uber in de auto van een onbekende en als we een probleem hebben met een nieuwe product, vragen we sneller om hulp op een internetforum dan dat we de handleiding van de fabrikant lezen.

In ons privéleven maken we met speels gemak gebruik van de nieuwste tools en technieken om kennis uit te wisselen en samen te werken. Het privt leven als een groot netwerk van kennis en kennissen, aan elkaar verbonden met app's.

Hoe anders is dat op de werkvloer. Lynda Gratton, hoogleraar aan de London Business School en een van de meest invloedrijke denkers op het terrein van de toekomst van werk, verbaast zich daar hogelijk over. Ondanks alle technologische mogelijkheden blijven we op het werk volgens haar "hangen bij een conventionele en ouderwetse manier van informatiedelen, besluitvorming en persoonlijke ontwikkeling".

Waarom is dat eigenlijk? "De vele jaren van onderzoek hebben mij keer op keer geleerd dat de cultuur van een bedrijf de kern van een zaak is", schrijft Gratton op haar blog. "Zelfs organisaties die tijd en geld hebben geïnvesteerd in nieuwe tools als Yammer en Chatter, zien teleurstellende resultaten. Ze hebben zich onvoldoende afgevraagd of de organisatiecultuur de interne samenwerking wel bevordert. Sterker nog, wanneer beoordelingssystemen, het beloningsbeleid en functiebeschrijvingen allemaal gericht zijn op het individu, dan is het niet erg waarschijnlijk dat medewerkers via een nieuwe tool ineens gaan samenwerken aan een meer gemeenschappelijk belang. We moeten een organisatie zien als een systeem en processen en een praktijk ontwikkelen die duidelijk aangeeft wat de voordelen zijn van samenwerken. Dan komt dat samenwerken pas echt van de grond."

Voor Gratton is het duidelijk wie binnen organisaties voor die cultuuromslag moeten zorgen: de HR professionals. "Van alle afdelingen binnen een organisatie is HR de bewaker van de toekomst en het meest invloedrijk als het gaat om het veranderen van de cultuur. De komende jaren zal het aan HR teams zijn om de cultuur van samenwerking te bevorderen en om te komen tot effectievere kennisdeling, waardoor mensen meer van elkaar leren en er hernieuwde aandacht is voor het opbouwen van netwerken."

Prof. Lynda Gratton is een van de keynote sprekers op het Toekomst van Werk event op 11 juni, een event in het Eye Amsterdam over de gevolgen van maatschappelijke, economische en technologische veranderingen op het werk en leven van mensen (georganiseerd door deNijsHeijen Academy, HRcommunity en ZiPconomy).

Dit artikel is eerder gepubliceerd op The Hot Spots Blog.

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.