22
juni

Is agile werken de heilige graal of een modewoord?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4881
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Er is veel te doen rondom agile werken. Is het nu een hype of kan het echt zorgen voor (blijvende) wendbaarheid in je organisatie? De redactie van de HRtop100 ging voor het eerste HRtop100 boek op onderzoek uit!

Er bestaat rondom agile werken, agility en scrum veel spraakverwarring. Wat is wat? Vaak worden de termen op één hoop gegooid, terwijl er wel degelijk onderscheid bestaat. Zo is agile werken een methode die je kunt inzetten om sneller en wendbaarder te worden. Belangrijk daarbij is: agile werken is een middel, en vooral géén doel.

Een agile werkende bank

Voor het boek ‘HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm’ spraken we Maarten van Beek, HR-directeur bij ING Nederland, over agile werken. Waarom hebben ze hiervoor gekozen en hoe gaat dit er aan toe in de praktijk? De bank heeft namelijk als eerste bank van Nederland deze manier van werken ingevoerd. Niet omdat ze met de trend mee wilden doen, maar omdat ze zagen dat dit de beste manier was voor zowel hun klanten als hun medewerkers. ‘Het zelforganiserende vermogen van teams en medewerkers is hierbij een belangrijk én succesvol uitgangspunt,’ zegt van Beek hierover. ‘Hierdoor zijn ze in staat om het beste uit zichzelf te halen en de klant echt centraal te stellen.’

Maar werkt agile werken dan ook op een HR-afdeling? Ja, zeker, vindt van Beek. ‘Als je de agile uitgangspunten vertaalt naar de service delivery van HR en als je niet bang bent om je orga­nisatie anders in te richten, dan is agile juist een zeer goede manier om met HR aan te werken.’

Hoe wendbaar moet de medewerker zijn?

Niet alleen op organisatieniveau kan je agile werken invoeren, maar je kunt er ook naar streven om agile of wendbare medewerkers te hebben in je organisatie. We spraken daarover met Koen Hofkes, CEO van HFMtalentindex, die de learning agillity van medewerkers test. Hoe nodig is het dat je medewerkers wendbaar zijn? ‘Als organisatie en als medewerker van een organisatie moet je kunnen en willen ontwikkelen (...). Steeds meer organisaties hebben te maken met verandering, er is geen ontkomen aan.’ Het is dus nuttig om te weten wat voor medewerkers je in huis hebt. Dat betekent niet dat alle medewerkers enorm (learning) agile moeten zijn, maar wel dat ze als de organisatie verandert, zij ook veranderen. Én andersom.

Benieuwd naar het hele verhaal van Maarten van Beek en Koen Hofkes, en hoe je zelf aan de slag kunt met agile werken in je organisatie? Je leest het in het eerste HRtop100 boek! Naast deze trend signaleerden we nog vijf andere waarover we prominente HR-directeuren en wetenschappers het hemd van het lijf vroegen: capabilities, diversiteit & inclusie, duurzame inzetbaarheid, engagement en zelfsturing.

3d hrtop100 boek‘HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm’ is vanaf nu te koop. Bestel hem hier via de HRtop100 website,  hier via managementboek.nl of in de betere boekhandel.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: hr instrumenten HRtop100

De HRtop100 is een initiatief van Rvdb en HRcommunity. Op de HRtop100 staan de visies van leiders in HR. Aan het einde van het jaar reikt de HRtop100 een vakjuryprijs én een publieksprijs uit aan de beste visie van het jaar. 

Reacties