09
dec

Inhuren zzp’ers: van inkoop naar hr

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4391
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het aantal zzp'ers neemt al decennia lang toe. Net als het aantal organisaties dat deze zelfstandige professionals inhuurt. We kunnen dus stellen dat de flexibilisering van arbeid sterk doorzet. De flexibele schil, een term die gebruikt wordt voor het netwerk van externe professionals rond organisaties, maakt dan ook een steeds belangrijker deel uit van de bedrijven en de zzp'ers spelen een belangrijkere rol binnen bedrijven.

Van oudsher is het inhuren van zelfstandig professionals een taak van de afdeling inkoop. En soms is deze taak überhaupt niet op één punt binnen het bedrijf belegd. Maar door het sterk doorzetten van de flexibilisering van de arbeid zie ik nu een trend dat de inhuur van zzp'ers steeds vaker komt te liggen bij de afdeling human resources (hr). Het is immers niet alleen van belang om externe professionals goedkoop en effectief in te huren (inkoopfunctie). Het allerbelangrijkste is het komen tot de juiste specialist op de juiste plek en in de juiste samenstelling in projectteams (nog ongeacht hoe deze uit zzp'ers en vaste medewerkers is opgebouwd).

Het vinden van de juiste persoon op de juiste plek is een taak die perfect past bij de hr-afdeling, mits de hr-managers en -medewerkers niet alleen ticking the box-lijstjes volgen maar verder kijken. Zulk behoudend hr-management is passé. Zoals Prof. dr. Annemieke Roobeek, onder meer als hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit, in de laatste Headlines zegt: 'Mensen die persoonlijkheid en visie hebben en origineel denkend zijn, voldoen niet aan de ticking the box-lijstjes en worden daarom door de hr-medewerkers nogal lastig gevonden.' Zzp'ers zijn zulke mensen. Zij zijn immers niet zoals vaste medewerkers die precies passen in vastomlijnde functies, maar eerder mensen met een sterke persoonlijkheid en een duidelijke mening.

De rol van het hr-management moet wel veranderen met de opkomst van de flexibele schil. De manager moet voornamelijk kijken naar de persoonlijkheid en het talent van de zzp'er en zien of hij past in het team. Mijns inziens zou de flexibele schil van externe professionals dan ook als volgt opgebouwd moeten zijn: professionals die zich al bewezen hebben binnen de organisatie, aangevuld met specialisten die de kwaliteiten bezitten om de organisatie verder te helpen en qua persoonlijkheid binnen de organisatie passen. Gelukkig gaan steeds meer organisaties nu inzien dat goede human resources, ongeacht vast of flex, van essentieel belang is voor het succes van hun organisatie.

Waardeer dit blogbericht:
0

Rick Kruiswijk richtte in 1995 HeadFirst op, een onafhankelijke kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties. HeadFirst is marktleider in de Nederlandse markt, met een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro en dagelijks ruim 2.000 professionals aan het werk. Als CEO van het bedrijf adviseert Kruiswijk diverse grote opdrachtgevers bij de overheid, het bank- en verzekeringswezen, industrie en nutsbedrijven.


Kruiswijk startte zijn carrière bij Transavia, waar hij in dertien jaar alle functies binnen de ICT heeft doorlopen, van programmeur tot projectmanager. Vervolgens werd hij leidinggevende bij een toentertijd nieuw initiatief van BSO (nu ATOS) en Nedlloyd, waarna hij bij KPN de inhuur van externen heeft opgezet.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties