24
jan

Hoe zorg je voor energie in je organisatie en ga je verzuim, verloop en stress tegen?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2549
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben verschijnselen van een burn-out. Ruim de helft van alle Nederlanders heeft op het werk last van ernstige stress. Het ziekteverzuim in Nederland ligt aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde. Hoe kan dat in een land waar alles zo goed geregeld lijkt te zijn? Over het algemeen genomen zit werkend Nederland niet optimaal in zijn vel. Grootste aandachtpunt: energie.

In organisatie wordt veelal gewerkt in teamverband. Neem twee teams, ze zijn even slim, hebben dezelfde competenties en dezelfde uitdagingen. Toch presteert het ene team aanzienlijk beter dan het andere. Hieraan liggen verschillende oorzaak aan ten grondslag maar uiteindelijk zijn ze allemaal terug te leiden naar energie. Het ene team kent een ander en hoger energieniveau en is daardoor meer in staat om goed samen te werken, productiever, creatiever en vooral ook gelukkiger te zijn in hun werk.

Willen in plaats van moeten

Op moment dat je batterij vol zit, dat je jezelf lekker voelt en drive hebt, zit je goed in je energie. Energie is de kracht waarmee je jezelf en anderen in beweging zet. Om prestaties neer te zetten in een organisatie, en dan bij voorkeur zelfgekozen prestaties die aansluiten bij datgene wat jij wil en waar jij in gelooft. En daar zit gelijk een grote fout die veel organisatie begaan. Er wordt top-down gehandeld, er worden zaken opgelegd en medewerkers ‘moeten’ in plaats van dat ze echt ‘willen’.

Beantwoord voor jezelf eens de volgende vraag: Waar krijg je energie van?

Wanneer je deze vraag stelt aan professionals zal je vaak een antwoord te horen krijgen die niet met werk te maken heeft. Een goede vervolgvraag zou kunnen zijn: wanneer ervaar je dat ook op werk, en hoe kan je dat ook op werk gaan ervaren?

Het is namelijk goed dat we in ons privéleven hobby’s hebben waar we energie van krijgen maar als je acht uur per dag werkt is het pure noodzaak om te zorgen dat je energie ook uit je baan haalt. Helaas zitten veel professionals in een systeem waarin hun batterij niet oplaadt, maar juist leegloopt.

Als het gaat om energie bij mensen kan je er alleen uit halen wat er in zit. Het mooie is echter dat we ons potentieel van energie niet kennen. We weten alleen dat we tot veel meer in staat zijn dan dat we van onszelf denken. Om dit te onderstrepen moet je maar eens naar topsporters kijken; die weten keer op keer zichzelf verder te pushen. Zo werkt het dus ook met energie. Ga dus op zoek naar de momenten waarin de batterij zichzelf oplaadt, welke voorbeelden zijn daarvan in jouw organisatie en wat betekent dat? Ga tegelijkertijd na waar het energielek zit en hoe dat te verhelpen is.

Welke zone zit jij?

Energie kan je onder verdelen in vier kwadranten. Heb je veel of weinig energie, en is het goede of slechte energie?

Zombiezone: weinig energie en slechte energie

Hyperzone: veel energie, maar slechte energie

Comfortzone: weinig energie, maar goede energie

Zinzone: veel energie en goede energie.

Het blijkt dat werkend Nederland hoofdzakelijk in de hyperzone zit. We zitten in een rat-race en er wordt van alles van ons gevraagd. Er moet veel, maar we hebben niet de tijd en aandacht om datgene te doen wat we echt willen. Hier komen dus ook de schrikbarende cijfers van burn-out, ziekteverzuim, stress en verloop vandaan.

Als je in de hyperzone zit, weet dan dat je 27% minder presteert dan gemiddeld. Daartegenover, mocht je in de zinzone zitten, dan presteer je 43% beter dan gemiddeld. Ga eens voor jezelf na waar je met je team zit.

Het beste om de hyperzone tegen te gaan, is simpel gezegd: stop the action. Begin niet met iets nieuws voordat het oude is afgerond of gestopt, of zoals ze dat bij Starbucks zeggen: plug out something old before you plug in something new. Heel concreet: neem wat vaker een time-out, misschien wel iedere dag. Denk na over je ambitie, wat wil je nou echt realiseren? Welk hefboomgedrag past daarbij, wat zijn die één à twee gedragingen waardoor je veel meer impact gaat maken?

Om dit inzichtelijk te maken de volgende les, bekijk je agenda eens, want: je agenda geeft weer wat je echt belangrijk vindt.

Om uit de hyperzone te komen moet je vaker nee zeggen, ook tegen social media. Maar zorg ook dat je in je organisatie de omstandigheid creëert waarin dat geaccepteerd wordt.

Om aan de slag te gaan met energie binnen je team is het belangrijk om met ‘the end in mind’ te beginnen, zoals Stephen Covey ons dat heeft geleerd. Begin met het eind en zet stapjes terug, hoe kom je daar?

Maak hiervoor gebruik van de volgende vijf stappen:

  1. Wat is onze droom en willen we dit écht?
  2. Wat is concreet de prestatie die hiervoor geleverd moet worden?
  3. Wat is het gewenste hefboomgedrag om dit te bereiken?
  4. Krijg je er energie van?
  5. Zo ja, ga ervoor. Zo nee, terug naar stap 1 en bijsturen

Bij veel organisaties wordt tevredenheid gemeten; zit een professional op z’n plek? Interessant om te meten, maar je hebt vervolgens geen enkele aanwijzing om te weten of deze collega ook echt mee zal gaan in een verandering, strategie of project. Dat weet je pas als je nagaat hoe het met de energie zit.

Tot slot een mooie oefening waarin je na kunt gaan hoeveel vrijheid voor energie er in jouw organisatie zit. In Nederland weten we waar we goed in zijn, wat we leuk vinden en samenwerken lukt ook nog wel. Aandacht geven aan de – gedeelde - ambitie mag beter. Bij het eerstvolgende overleg, ga eens turven hoe vaak het woord ‘willen’ wordt gebruikt en hoe vaak het woord ‘moeten’ wordt gebruikt. Je zal zien dat er vaak een kader wordt geschept waarin we moeten, maar echte energie krijgen we van die dingen die we intrinsiek graag willen. Go for it!

Dit artikel is tot stand gekomen na het podcast-interview met Patrick Davidson, oprichter van EnergyFinder en Betterday. Luister de podcast Energy That Works.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Motivatie Vitaliteit

Spreker & Dagvoorzitter | Chief Happiness Officer bij Cosis 


Mijn naam is Arjen Banach en ik ben expert op het gebied van leiderschap, organisatiecultuur en positieve psychlogie. Als spreker, trainer en dagvoorzitter heb ik het geluk dat ik wekelijks op het podium mag staan om mensen door heel Nederland te inspireren en vermaken. Naast mijn lezingen help ik organisaties van het bouwen van organisatiecultuur in de breedste zin van het woord. Mijn belangrijkste uitgangspunt hierbij is hoeje als organisatie energieker kan worden. Ik geloof dat energie de grondlegger is van geluk en succes. Als er energie in een organisatie zit, dan zijn medewerkers gelukkiger en productiever en worden resultaten sneller en beter behaald. Die organisaties die zich durven te focussen op hoe medewerkers betrokken en gelukkig te maken zullen zich de komende jaren echt gaan onderscheiden.

Reacties