21
mrt

Het Nieuwe Werken lijkt niet populair onder jonge werknemers

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4447
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Werkgevers die in openstaande vacatures Het Nieuwe Werken aanprijzen, kunnen rekenen op weinig animo. Studenten en starters vinden leuke collega's, een goede sfeer en ontwikkeling namelijk veel belangrijker dan thuiswerken, flexibele werkplekken en kantoortijden. Jonge werknemers die op dit moment een baan hebben waar Het Nieuwe Werken wordt aangehangen, verlangen zelfs weer gedeeltelijk naar 'het oude werken'.

Een traditionele werkomgeving, met een eigen vaste werkplek op kantoor, omringd door leuke collega's en de mogelijkheid om hogerop te komen, is voor studenten en starters veel aantrekkelijker dan de vrijheid en mogelijkheden die het Nieuwe Werken biedt. Door Het Nieuwe Werken zijn jonge werknemers vaak thuis aan het werk en lopen ze het contact met collega's op kantoor mis terwijl ze weldegelijk behoefte hebben aan dit contact. 

Uit het young professionals onderzoek 2014, een jaarlijks initiatief van de Nederlandse Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl, blijkt namelijk dat behoefte aan verbinding en zelfontwikkeling belangrijke factoren zijn voor jonge werknemers. Veel jongere werknemers in loondienst zijn niet tevreden met hun huidige baan, 67 procent zegt zelfs binnen een jaar op zoek te gaan naar een andere baan. Als werkgever kan je je gaan afvragen hoe het komt dat deze jonge professionals op zoek gaan naar een andere baan. Daarom is het werkgeluk van jonge werknemers ook onderzocht: jonge ondernemers geven zichzelf een dikke 7,5 terwijl jonge werknemers in loondienst hun werkgeluk een kleine 6 geven. 

Jonge professionals lopen dus niet zo warm voor Het Nieuwe Werken. Jongeren zijn gewend om overal en altijd te kunnen werken. Dit maakt het moeilijker, maar niet minder belangrijk, om het contact met collega's te behouden. Door de juiste inzet van technologische middelen kunnen jonge werknemers tijd en afstand overbruggen, zo kunnen zij ondanks verschillende voorkeuren en werkpatronen toch effectief samenwerken. Het kantoor heeft de afgelopen jaren een totaal andere functie gekregen en is nu vooral een plek voor ontmoetingen, vergaderingen en samenwerken. 

Wellicht moeten de basisbegrippen van het Nieuwe Werken wat concreter worden gemaakt en de grenzen van de vrijheid, die deze manier van werken biedt, duidelijk afgebakend worden om jongeren te interesseren. Vooralsnog zoeken startende werknemers vooral naar zekerheid en mogelijkheden om door te leren/groeien.

Bronnen:

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Bij YoungWorks werk ik als senior adviseur op de YoungWorks Academy. Ik creƫer leerevenementen voor professionals die met jongeren werken op basis van alle kennis die we over jongeren in huis hebben. Kortom: ik geef lezingen, trainingen en werksessies voor marketeers, communicatiespecialisten, docenten en ouders. Thema's waar ik veel op werk zijn marketing, HRM en onderwijs. Mijn specialiteiten zijn creatieve sessies, concept-ontwikkeling, positioneringstrajecten en arbeidsmarktcommunicatie.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties