13
mei

De organisatie als sociaal verband: 'zo zijn onze manieren'

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2878
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Peter van den Boom pleit ervoor om de organisatie niet slechts instrumenteel te bekijken, maar als sociaal verband. Hij bespreekt drie krachtige mechanismen om 'zo zijn onze manieren' te legitimeren: hints, verhalen en voorstellingen. Met deze mechanismen vindt overdracht van cultuur aan nieuwelingen plaats.

1. De alledaagse hints

Tijdens het werk geven mensen elkaar betekenisvolle hints. ‘Zou ik niet zo doen ...’ of ‘doen we hier nooit ...’. Met uiteraard de daarbij passende non-verbale signalen. Door middel van taal interpreteren mensen wat zich aandient en geven er een waarde bepalende betekenis en gedragsaanwijzing bij. De bondig geformuleerde hints construeren dus een werkelijkheid en handelingsrepertoire die de nieuweling tot zich kan nemen. Juist omdat de hint zo 'normaal' overkomt heeft deze impact. Maar de hints sporen niet altijd met de management ambities.

Lees hier het volledige artikel

beeld: unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0

Drs. Peter van den Boom is senior organisatieadviseur, interim-manager bij Boom Training en Consultancy (Vierakker), docent HR-strateeg en verandermanagement aan de Universiteit van Groningen/AOG-SoM, BSN, NCOI en de Maastricht University School of Business and Economics.
linkedin hover 32